Geography MCQ - eng

Geography MCQ – Set 9

Geography MCQ – Set 9

BanglaQuiz Question ID : 1688

1. The instrument to measure the speed and direction of clouds is called –

(A) Annemometer
(B) Rengez
(C) Naphoscope
(D) Hygrometer

Answer:

(C) Naphoscope

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1702

2. Name the largest freshwater lake in India –

(A) Chilka Lake
(B) Powai Lake
(C) Wular Lake
(D) Dal Lake

Answer:

(C) Wular Lake

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1725

3. TulBul Project is associated with which of the following rivers?

(A) Indus
(B) Ravi
(C) Jhelum
(D) Beas

Answer:

(C) Jhelum

The Tulbul Project is a “navigation lock-cum-control structure” at the mouth of Wular Lake which is fed by the river Jhelum

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1767

4. Which of the following are located in Meghalaya?

(A) Girnar Hills
(B) Jaintia Hills
(C) Garo Hills
(D) Javadi Hills

Answer:

(B) Jaintia Hills

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1794

5. Which among the following Island of the Andaman & Nicobar islands contains the only known examples of mud volcanoes in India, called locally as “jalki”?

(A) Baratang Island
(B) Barren Island
(C) Car Nicobar
(D) Havelock Island

Answer:

(A) Baratang Island

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]


BanglaQuiz Question ID : 1807

6. Bhabha Atomic Research Centre is situated in

(A) Delhi
(B) Mumbai
(C) Chennai
(D) Hyderabad

Answer:

(B) Mumbai

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1811

7. Which of the following States is a member of the ‘Seven Sisters’ states ?

(A) West Bengal
(B) Tripura
(C) Orissa
(D) Bihar

Answer:

(B) Tripura

The Seven Sister states are the contiguous states of Arunachal Pradesh, Assam, Meghalaya, Manipur, Mizoram, Nagaland and Tripura in northeastern India.

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1895

8. Which is the best known bird sanctuary in Haryana ?

(A) Sultanpur
(B) Bharatpur
(C) Rajaji
(D) Sariska

Answer:

(A) Sultanpur

Sultanpur Bird Sanctuary is very popular national park located in Gurgaon District in Haryana State.

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1896

9. Shortest day in northern hemisphere

(A) December 21
(B) June 21
(C) March 23
(D) July 22

Answer:

(A) December 21

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1957

10. [SSC CGL 2015] Which hill station’s name means ‘place of the thunderbolt’?

(A) Gangtok
(B) Shillong
(C) Oottacamand
(D) Darjeeling

Answer:

(D) Darjeeling

The name Darjeeling comes from the Tibetan words, Dorje (thunderbolt) and Ling (place or land), meaning the land of the thunderbolt.

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]

Tags

Related Articles

Back to top button
Close