Geography MCQ - eng

Geography MCQ – Set 7

Geography MCQ – Set 7

BanglaQuiz Question ID : 1507

1. Which city is called ‘White City’ of Rajasthan?

(A) Bihar
(B) Jaipur
(C) Udaipur
(D) Jodhpur

Answer:

(C) Udaipur

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1511

2. Which of the following are true regarding Jhum cultivation in India?

  1. It is largely practiced in Assam
  2. It is referred to as ‘slash and burn’ technique
  3. In it, the fertility is exhausted in a few years

(A) 1
(B) 1 & 2
(C) 1,2 &3
(D) 1& 3

Answer:

(C) 1,2 &3

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1512

3. The Yarlung Zangbo river, in India, is known as

(A) Ganga
(B) Indus
(C) Brahmaputra
(D) Mahanadi

Answer:

(C) Brahmaputra 

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1529

4. Guntur (A.P) is famous for

(A) Silk textile
(B) Cotton textile
(C) Railway coach
(D) Cement

Answer:

(B) Cotton textile

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1538

5. The escape velocity from the earth’s surface is

(A) 2.38 km/sec
(B) 7.92 km/sec
(C) 11.2 m/sec
(D) 11.2 km/sec

Answer:

(D) 11.2 km/sec

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]


BanglaQuiz Question ID : 1557

6. Which of the following food crops is produced maximum in India?

(A) Maize
(B) Rice
(C) Wheat
(D) Jowar

Answer:

(B) Rice 

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1558

7. Which of the following places receive minimum rainfall?

(A) Leh
(B) Bikaner
(C) Jaisalmir
(D) Jaipur

Answer:

(A) Leh

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1563

8. Which among the followings is correctly matched?

1GulbargaKarnatak
2MidnapurGujrat
3WardhaMadhya Pradesh
4CochinTamil Nadu

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

Answer:

(A) 1

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1583

9. Srinagar is located on the bank of

(A) Ravi
(B) Sutlej
(C) Jhelum
(D) Chenab

Answer:

(C) Jhelum

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1584

10. In which state is the Aravalli range situated?

(A) Rajasthan
(B) Himachal Pradesh
(C) Orissa
(D) Maharashtra

Answer:

(A) Rajasthan

The Aravali Range literally meaning ‘line of peaks’, is a range of mountains in western India running approximately 692 km in a northeastern direction across Indian states of Gujarat,Rajasthan, Haryana and Punjab.

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
Tags

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
Close