Geography MCQ - eng

Geography MCQ – Set 12

Geography MCQ – Set 12

BanglaQuiz Question ID : 2321

1. Bhimlat Falls is in

(A) Kerala
(B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu
(D) Rajasthan

Answer:

(D) Rajasthan

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2326

2. Which of the following are you likely to find in the ‘Vale of Kashmir‘?

(A) Chars
(B) Karewas
(C) Bils
(D) Bugyals

Answer:

(B) Karewas 

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2327

3. Consider the following pairs:

  1. Nainital: Shiwaliks 
  2. Mt. Abu: Aravalis 
  3. Ooty: Nilgiri Hills

Which of the pairs given above is/are correctly matched? 

(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 3 only
(D) 1, 2 and 3

Answer:

(B) 2 and 3 only

Nainital is located in Kumaon hills of Himalayas and not Shiwaliks. Mt Abu is situated in Aravalis and Ooty in Nilgari Hills. 

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2329

4. How many states of India are coastal?

(A) 7
(B) 8
(C) 9
(D) 10

Answer:

(C) 9

9 States ……The states which have a sea-line running along their borders are nine viz. Gujarat, Maharashtra, Goa, Karnataka, Kerala, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Odisha and West Bengal. 

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2334

5. Consider the following about an Indian river: 

  1. It is the largest tributary of the Indus. 
  2. This is also known as ‘Chandrabhaga’. 
  3. It is formed by joining of two streams at Tandi near Keylong. 

Which of the following rivers is best described by the above features? 

(A) Jhelum
(B) Ravi
(C) Chenab
(D) Satluj

Answer:

(C) Chenab 

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2340

6. Tehri dam is on the river – 

(A) Mahanadi
(B) Godavari
(C) Sharavathi
(D) Bhagirathi

Answer:

(D) Bhagirathi

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2376

7. Troposphere being the weather layer is the most important layer. Consider the statements regarding this weather layer. 

  1. The height of the troposphere increases from Equator to the Poles.
  2. The height of the troposphere is comparatively more during the summer season than in the winter season.
  3. The height of the troposphere doesn’t get affected by the change in seasons. 

Choose the correct statement/s from the following code. 

(A) 2 only
(B) 1, 3 only
(C) 2, 3 only
(D) 3 only

Answer:

(A) 2 only

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2410

8. Consider the following:

  1. French
  2. Tamil
  3. Telugu
  4. Malayalam

Which among the above are the official languages of Union Territory of Puducherry?

(A) 1 & 2
(B) 1, 2 & 3
(C) 2, 3 & 4
(D) 1, 2 & 4

Answer:

(C) 2, 3 & 4

The three official languages are:

  1. Tamil: Language used by the union territory government, especially used when communicating within and between the Tamil majority districts of (Pondicherry and Karaikal) along with issuing official decrees.
  2. Telugu: Used when communicating within Telugu district Yanam.
  3. Malayalam: Used when communicating within Malayalam district Mahe.

( As per The Pondicherry Official Language Act, 1965)

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2420

9. In which district Similipal Tiger Reserve is located?

(A) Bhadrak
(B) Bargarh
(C) Mayurbhanj
(D) Naupada

Answer:

(C) Mayurbhanj

Mayurbhanj, Asanabani, Odisha

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2421

10. Meena tribes are found in which state?

(A) Kerala
(B) Rajasthan
(C) Andhra Pradesh
(D) UP

Answer:

(B) Rajasthan

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]

Tags

Related Articles

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker