History MCQ – Set 29 – Ancient History

History MCQ – Set 29 – Ancient History

July 27, 2018 Off By বাংলা কুইজ Admin

History MCQ – Set 29 – Ancient History

BanglaQuiz Question ID : 2808

1. Chankya was the chief advisor of which ruler ?

(A) Ashok
(B) Harshvardhan
(C) Chandragupta Maurya
(D) Kanishka

Answer:

(C) Chandragupta Maurya

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2814

2. According to Mahabharat, who was the last Commander-in-Chief of Kaurava army ? 

(A) Ashwatthama
(B) Dronacharya
(C) Karna
(D) Shalya

Answer:

(A) Ashwatthama

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2818

3. Between 1-4 AD, which city hosted the great Tamil literary assembly called ‘Sangam’ ?

(A) Chennai
(B) Thanjavur
(C) Kancheepuram
(D) Madurai

Answer:

(D) Madurai

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2857

4. Which seventh century Indian mathematician was the first in the world to treat ‘zero’ as a number and show its mathematical operations ?

(A) Aryabhatta
(B) Medhatithi
(C) Brahmagupta
(D) Bhaskaracharya

Answer:

(C) Brahmagupta

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2868

5. Khajuraho temples were built by rulers of which dynasty ?

(A) Chola
(B) Pallava
(C) Chandela
(D) Chalukya

Answer:

(C) Chandela

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 2894

6. Which conquerer was born in Macedonia (Europe), died in Babylon (Asia) and buried in Alexandria (Africa) ?

(A) Genghis Khan
(B) Attila the Hun
(C) Napolean Bonaparte
(D) Alexander the Great

Answer:

(D) Alexander the Great

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2941

7. Situated on the banks of Vaigai river, which city was the capital of Pandya Dynasty ?

(A) Madurai
(B) Thanjavur
(C) Warangal
(D) Vijayanagar

Answer:

(A) Madurai

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2948

8. In which of the following inscriptions the name of Ashoka has been mentioned?

(A) Bhabru Edict
(B) Rock Edit XIII
(C) Rummendei pillar Inscription
(D) Minor rock edict of Maski

Answer:

(D) Minor rock edict of Maski

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2959

9. On the banks of river Ganga, which ruler of Magadh founded the city of Patliputra (modern Patna) ? 

(A) Bimbisara
(B) Udayabhadra
(C) Chandragupta Maurya
(D) Bindusara

Answer:

(B) Udayabhadra
Jain and Brahmanical sources identify Udayabhadra, son of Ajatashatru, as the king who first established Pataliputra as the capital of Magadha. During the reign of Emperor Ashoka in the 3rd century BCE, it was one of the world’s largest cities, with a population of 150,000–300,000.

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3008

10. In Rig Vedic society, which of the following was unknown?

(A) Child marriage
(B) Polyandry
(C) Polygamy
(D) Purdah system

Answer:

(B) Polyandry
Polyandry is polygamy in which a woman has more than one husband.

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]