History MCQ - Set 26 - Ancient History - বাংলা কুইজ

History MCQ – Set 26 – Ancient History

History MCQ – Set 26 – Ancient History

BanglaQuiz Question ID : 2530

1. Who was the main female God worshiped by Indus people?

(A) Laxmi
(B) Shakti
(C) Sarada
(D) Mother Goddess

Answer:

(D) Mother Goddess

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2532

2. There are _______ Upanishads

(A) 106
(B) 107
(C) 108
(D) 109

Answer:

(C) 108

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2534

3. Gomant is the ancient name of which famous Indian state, as mentioned in Mahabharta?

(A) Gujarat
(B) Guwahati
(C) Goa
(D) Gurdaspur

Answer:

(C) Goa

The state of Goa receives its name from earlier names like Gomant and Gomanchal which have been mentioned in the Mahabharata and the Puranas.

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2578

4. The famous bronze image of Nataraja is a fine example of

(A) Chola art
(B) Gandhara art
(C) Gupta art
(D) Mauryan art

Answer:

(A) Chola art 

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2580

5. Who is known as a “Hero of Hundred battles”___

(A) Samudragupta
(B) Chandragupta 1
(C) Chandragupta 2
(D) Srigupta

Answer:

(A) Samudragupta

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 2587

6. In context of Gupta empire during whose time period was the Iron Pillar in Delhi erected?

(A) Samudragupta
(B) Chandragupta II
(C) Kumargupta I
(D) Skandgupta

Answer:

(B) Chandragupta II

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2608

7. Oldest dynasty among the below

(A) Gupta
(B) Haryanka
(C) Nanda
(D) Mauryan

Answer:

(B) Haryanka

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2621

8. Which among the following literary sources proves that ‎Chandragupta Maurya was a Sudra ruler?

(A) Lalitvistar
(B) Deepvansh & Mahavansh
(C) Mudrarakshas
(D) Divyavadan

Answer:

(C) Mudrarakshas

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2687

9. The ancient name of North Bihar was

(A) Vajji
(B) Vatsa
(C) Surasena
(D) Avanti

Answer:

(A) Vajji

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2794

10. Which of the following is famous for the Moral paintings?

(A) Ajanta Caves
(B) Sri Rangam Temples
(C) Meenakshi Temples
(D) Elephanta Caves

Answer:

(A) Ajanta Caves

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]

Comments are closed.