History MCQ - Set 3 - Modern History - বাংলা কুইজ

History MCQ – Set 3 – Modern History

History MCQ – Set 3 – Modern History

BanglaQuiz Question ID : 12

1. Where was the first session of the Indian National Congress held?

(A) Calcutta
(B) Bombay
(C) Madras
(D) Pune

Answer:

(B) Bombay

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 13

2. Who was the first president of the “Constituent Assembly”?

(A) Dr. Ambedkar
(B) Rajagopalachari
(C) Abul Kalam Azad
(D) Dr. Rajendra Prashad

Answer:

(D) Dr. Rajendra Prashad

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 14

3. Who did the GADAR Party plot to kill?

(A) Kingsford
(B) Hardinge
(C) Tegart
(D) Northbrooke

Answer:

(B) Hardinge

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 16

4. [WBCS 2013] Hindu College established in the year

(A) 1817
(B) 1820
(C) 1832
(D) 1857

Answer:

(A) 1817

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 26

5. [WBCS 2013] In which year the resolution to fight for “Purna Swaraj” was taken by the Congress?

(A) 1928
(B) 1929
(C) 1930
(D) 1931

Answer:

(B) 1929 

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 33

6. [WBCS 2013] Which hindu sacred text did Dr. Ambedkar burn in Public?

(A) Bhagavat Gita
(B) Manusmriti
(C) Sulav Sutra
(D) Parasar Samhita

Answer:

(B) Manusmriti

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1022

7. Gandhiji started Satyagraha in 1919 to protest against the

(A) Salt Law
(B) Rowlatt Act
(C) Act of 1909
(D) Jallianwala Bagh Massacre

Answer:

(B) Rowlatt Act

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1023

8. Universities in the Presidency towns in India were established in

(A) 1857
(B) 1858
(C) 1900
(D) 1909

Answer:

(A) 1857

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1024

9. The Ilbert Bill Controversy during Lord Lytton’s period was related to the concepts of

(A) Judicial equality
(B) Political representation
(C) Economic justice
(D) Revenue allocation

Answer:

(A) Judicial equality

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1025

10. How many new Governors’ Provinces were created under the Government of India Act of 1935 ?

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

Answer:

(B) 2

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]

Comments are closed.