History MCQ - Set 11 - Ancient History - বাংলা কুইজ

History MCQ – Set 11 – Ancient History

History MCQ – Set 11 – Ancient History

BanglaQuiz Question ID : 1872

1. The Syrian ambassador who visited the court of Bindusara was

(A) Dionysus
(B) Daimachus
(C) Hegesander
(D) Athenaus

Answer:

(B) Daimachus

The Syrian ruler, Antiochus I sent Dimachus as an ambassador in the court of Bindusara.

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1876

2. The name by which Ashoka is generally reffered to in his inscription is

(A) Dharmakirti
(B) Priyadarshi
(C) Dharmadeva
(D) Chakravarti

Answer:

(B) Priyadarshi

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1877

3. The name by which Ashoka is generally reffered to in his inscription is

(A) Dharmakirti
(B) Priyadarshi
(C) Dharmadeva
(D) Chakravarti

Answer:

(B) Priyadarshi

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1882

4. The largest  building at Mohenjo-Daro was the

(A) Assembly Hall
(B) Great Bath
(C) Rectangular Building
(D) Great Granary

Answer:

(D) Great Granary

The great granary found in Mohenjo-Daro was the largest building in it measuring 150 feet (length) x 50 feet (breadth). It is located within the citadel and next to the Great Bath.

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1885

5. Who was the founder of the Hindu Philosophical thought “Sankhya”?

(A) Patanjali
(B) Gautama
(C) Kapila
(D) Badrayana

Answer:

(C) Kapila

Sage Kapila is traditionally credited as a founder of the Samkhya (or Sankhya) school. However, it is unclear in which century of 1st millennium BCE Kapila lived.

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 1890

6. Who among the following foreigners was first to arrive in India

(A) Megasthenes
(B) Iban batuta
(C) Hiuen Tsang
(D) Fa Hien

Answer:

(A) Megasthenes

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1930

7. Select from the following options, the Arab invader who defeated Dahira, the king of Sindh in 712 A.D.

(A) Budail
(B) Muhammad-bin-Qasim
(C) Sultan Mahmud
(D) Ubaidullah

Answer:

(B) Muhammad-bin-Qasim

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1969

8. Who described Indians as “hot tempered but honest”?

(A) Hieun Tsang
(B) Megasthenes
(C) Fa-Hien
(D) Nikitin

Answer:

(A) Hieun Tsang 

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1971

9. Who authored ancient Sanskrit plays ‘Malti Madhava’, ‘Mahavircharita’ and ‘Uttar Ramcharita’ ? 

(A) Kalidas
(B) Bhavabhuti
(C) Banabhatta
(D) Vishakhadatta

Answer:

(B) Bhavabhuti

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1978

10. Gayatri Mantra is addressed to which Hindu god ?

(A) Savitri
(B) Brahma
(C) Vishnu
(D) Shiv

Answer:

(A) Savitri

Gayatri is essentially a mantra which invokes the Savitr. The word is closely associated with Surya or Sun. Savitr, in turn, is linked with Savitri. As per the Vedas and the other ancient scriptures, Surya, Savitr and Savitri are the names used while addressing the Sun.

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]

Comments are closed.

Copyright © 2019 বাংলা কুইজ

Up ↑