History MCQ - Set 5 - Ancient History - বাংলা কুইজ

History MCQ – Set 5 – Ancient History

History MCQ – Set 5 – Ancient History

BanglaQuiz Question ID : 1319

1. Pallavas were great builders of temples. Which of the following temples were built by pallavas ? 

  1. Kailashnath temple at Kanchipuram 
  2. Shore temple Mahabalipuram 
  3. Khandariya Mahadev Temple 
  4. Rock- cut temple at Mammalapuram 
  5. Sun temple at Konark

Choose the correct option from the following:

(A) 1 and 2
(B) 1, 2 ,4 and 5
(C) 1,2 and 4
(D) 1,2,3 and 4

Answer:

(C) 1,2 and 4

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1555

2. Chinese traveler Fahien visited India during the reign of 

(A) Kanishka
(B) Chandragupta Maurya
(C) Chandragupta Vikramaditya
(D) Samudragupta

Answer:

(C) Chandragupta Vikramaditya

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1575

3. Who wrote Mitakshara, a book on Hindu law?

(A) Nayachandra
(B) Amoghvarsa
(C) Vijnaneswara
(D) Kamban

Answer:

(C) Vijnaneswara

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1576

4. Gupta empire declined in the fifth century A.D. as consequences of :

(A) Chalukya Raids
(B) Greek Invasion
(C) Hun Invasion
(D) Pallava Raids

Answer:

(C) Hun Invasion

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1578

5. Who were immediate successors of Imperial Mauryas in Magadha?

(A) Kushans
(B) Pandyas
(C) Satavahans
(D) Sungas

Answer:

(D) Sungas

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 1625

6. The famous Vedic saying “War begins in the minds of men”, is stated in

(A) Rig Veda
(B) Atharva Veda
(C) Sama Veda
(D) Mundaka Upnishad

Answer:

(B) Atharva Veda

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1642

7. Consider the following Hindu Gods

1. Indra2. Vishnu
3. Varun4. Shiv
5. Agni6. Aditi
7. Usha

Which of the above Gods were worshipped during the Rig Vedic age?

(A) 1, 3 and 5
(B) 1, 2, 4 and 5
(C) 1, 3, 5, 6 and 7
(D) All of them

Answer:

(C) 1, 3, 5, 6 and 7

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1690

8. Who among the following is the most described God in the Rigveda?

(A) Indra
(B) Vishnu
(C) Sun
(D) Brahma

Answer:

(A) Indra

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1729

9. At which of the following places was the headless statue of Kanishka found ? 

(A) Allahabad
(B) Mathura
(C) Sanchi
(D) Takshila

Answer:

(B) Mathura

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1755

10. Bhandi was a chief secretary of which among the following Indian Kings?

(A) Samudragupta
(B) Chandragupta Vikramaditya
(C) Harshavardhan
(D) Skandgupta

Answer:

(C) Harshavardhan

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]

Comments are closed.