History MCQ - Set 25 - Medieval History - বাংলা কুইজ

History MCQ – Set 25 – Medieval History

History MCQ – Set 25 – Medieval History

BanglaQuiz Question ID : 2922

1. [SSC CGL 2014] Which one of the following dynasties established an independent rule in Bijapur ? 

(A) Qutb Shahi
(B) Adil Shahi
(C) Imad Shahi
(D) Nizam Shahi

Answer:

(B) Adil Shahi

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2924

2. [SSC CGL 2014] Who among the following enjoyed the patronage of Sultans from Balban to Ghiyas-ud-din Tughlaq ?

(A) Zia-ud-din Barani
(B) Amit Khusrau
(C) Ibn Batutah
(D) Badauni

Answer:

(B) Amit Khusrau

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2927

3. [SSC CGL 2014] Humayun was driven out of Hindustan in 1540 A. D. after the battle of

(A) Surajgarh
(B) Kannauj
(C) Chausa
(D) Dourah

Answer:

(B) Kannauj

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2963

4. Which Mughal emperor assumed the title of ‘Alamgir’ (Conqueror of the world) ? 

(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb

Answer:

(D) Aurangzeb

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2994

5. ‘Razmnama’ is the Persian translation of which Indian epic ?

(A) Ramayana
(B) Mahabahrat
(C) Raghuvamsha
(D) Kumarsambhava

Answer:

(B) Mahabahrat

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3007




6. The sufi Saint Khwaja Moinuddin Chisti came to Rajasthan during the reign of

(A) Maharana Pratap
(B) Rana Sanga
(C) Rana Kumbha
(D) Prithviraj Chauhan

Answer:

(D) Prithviraj Chauhan

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3019

7. Which of the following Sultans of Delhi implemented the Iranian Theory of Divine Rights which said that Sultan is the representative of God on Earth?

(A) Iltutumish
(B) Balban
(C) Alauddin Khilji
(D) Mohammad Tughlaq

Answer:

(B) Balban

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3029

8. Which among the following sects was founded by Sant Tukaram?

(A) Pranami Sampraday
(B) Varkari Sect
(C) Rudra Sampradaya
(D) Sri Sampradaya

Answer:

(B) Varkari Sect

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3033

9. Who of the following was the last Mughal emperor to sit on the peacock throne?

(A) Aurangzeb
(B) Mohammad Shah
(C) Shah Alam II
(D) Alamgir II

Answer:

(B) Mohammad Shah

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3034

10. Who of the following described Taj Mahal as “A teardrop on the cheek of eternity”?

(A) Jawaharlal Nehru
(B) Rabindranath Tagore
(C) George Bernard Shaw
(D) Richard Attenburrough

Answer:

(B) Rabindranath Tagore

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]

Comments are closed.

Copyright © 2019 বাংলা কুইজ

Up ↑