History MCQ - Set 28 - Medieval History - বাংলা কুইজ

History MCQ – Set 28 – Medieval History

History MCQ – Set 28 – Medieval History

BanglaQuiz Question ID : 3037

1. Shivaji’s coronation took place in the year

(A) 1630
(B) 1642
(C) 1647
(D) 1674

Answer:

(D) 1674

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3041

2. Which South Indian ruler defeated the army of Alauddin khilji in 1303 AD

(A) Prataprudra 2
(B) Raja Karan
(C) Muladeva
(D) Raja Ramchandra

Answer:

(A) Prataprudra 2

Prataprudra 2, the ruler of Warangal.but he finally surrendered in 1309.

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3157

3. The Grand Trunk Road (GT Road), running from Peshawar in Pakistan to Sonargaon in Bangladesh, was built by which ruler ? 

(A) Babur
(B) Akbar
(C) Sher Shah Suri
(D) Humayun

Answer:

(C) Sher Shah Suri

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3242

4. Which battle lead to the disintegration of Vijayanagar empire of south India ?

(A) Battle of Plassey (1757)
(B) Battle of Buxar (1764)
(C) Battle of Talikota (1565)
(D) Battle of Seringapatam (1799)

Answer:

(C) Battle of Talikota (1565)

The Battle of Talikota (26 January 1565), a watershed battle fought between the Vijayanagara Empire and the Deccan sultanates, resulted in a defeat of Vijayanagara, and ended in greatly weakening one of the greatest Indian Empires originating from Southern India before the Maratha Empire. Talikota is situated in northern Karnataka, about 80 kilometres (50 mi) to the southeast from the city of Bijapur.

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3244

5. Which of the following emperors was known as ‘Shah-i-Bekhabar’?

(A) Humayun
(B) Jahangir
(C) Bahadurshah-I
(D) Farrukhsiyar

Answer:

(C) Bahadurshah-I

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 3316

6. Which monument was built by Mohammed Quli Qutub Shah in 1591 to commemorate the end of the plague in his capital ?

(A) Taj Mahal, Agra
(B) Hawa Mahal, Jaipur
(C) Gol Gumbad, Bijapur
(D) Charminar, Hyderabad

Answer:

(D) Charminar, Hyderabad

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3340

7. Which sikh guru prepared the “Sukmani” teachings style?

(A) Guru Angad
(B) Guru Ram Das
(C) Guru Arjun dev
(D) Guru Hargovind

Answer:

(C) Guru Arjun dev

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3368

8. Who was the Sultan to compose poetry under the name “Gul rukhi”

(A) Md. Bin Tughlaq
(B) Feroz Tughlaq
(C) Sikandar Lodhi
(D) Baz Bahadur

Answer:

(C) Sikandar Lodhi

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3369

9. Dhrupad Dhamar Style of singing was started by?

(A) Amir Khusrau
(B) Raja Man Singh Tomar
(C) Tansen
(D) Vishnu Digambar Paluskar

Answer:

(B) Raja Man Singh Tomar

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3377

10. Which one of the following was the cause of disintegration of the Mughal Empire ?

(A) War of succession among sons of Aurangzeb
(B) Attacks of Nadir Shah and Ahmad Shah Abdali
(C) Revolts of various communities like Jats, Sikhs, Rajputs, etc.
(D) All of the above mentioned factors

Answer:

(D) All of the above mentioned factors

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]

Comments are closed.

Copyright © 2019 বাংলা কুইজ

Up ↑