History MCQ - Set 17- Ancient History - বাংলা কুইজ

History MCQ – Set 17- Ancient History

History MCQ – Set 17- Ancient History

BanglaQuiz Question ID : 2133

1. Which was the first work to recognise the payment of officers by grants of land ?

(A) Kautilya’s Arthasastra
(B) Indica of Megasthenese
(C) Manusmriti
(D) Harsacharita of Bana

Answer:

(C) Manusmriti

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2135

2. In the case of a man dying without a son, whom Yajnavalkya places first in order of succession?

(A) Wife
(B) Daughters
(C) Parents
(D) Brothers

Answer:

(A) Wife 

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2180

3. In which of the following edicts/inscriptions does Ashoka express his faith in the Buddhist creed?

(A) Schism Edict
(B) Rummindei Inscription
(C) Bhabru Edict
(D) Kandahar Inscription

Answer:

(C) Bhabru Edict

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2181

4. Who among the following is said to have been born and to have passed away on the Vaishakha Purnima day ?

(A) Buddha
(B) Mahavira
(C) Shankaracharya
(D) Chaitanya

Answer:

(A) Buddha

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2182

5. Which of the following languages was adopted for preaching in Mahayana Buddhism?

(A) Pali
(B) Prakrit
(C) Sanskrit
(D) Brahmi

Answer:

(C) Sanskrit

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 2183

6. A well-known patron of the Mahayana form of Buddhism was

(A) Ajatashatru
(B) Bimbisara
(C) Ashoka
(D) Kanishka

Answer:

(D) Kanishka

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2184

7. Which of the following beliefs doesn’t belong to Mahaviras Triratna ?

(A) Right faith
(B) Right knowledge
(C) Right conduct
(D) Right recollection

Answer:

(D) Right recollection

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2186

8. Who among the following rulers held a religious assembly at Prayag every five years ?

(A) Asoka
(B) Kanishka
(C) Harshvardhana
(D) Chandragupha Vikramaditya

Answer:

(C) Harshvardhana

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2198

9. The Vedic literature was composed between 

(A) 3000 B.C and 1000 B.C
(B) 2500 B.C and 500 B.C
(C) 3500 B.C and 2500 B.C
(D) 3500 B.C and 1000 B.C

Answer:

(B) 2500 B.C and 500 B.C

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2205

10. Which of the following pairs does not contain a coinage metal ?

(A) Copper and Gold
(B) Silver and Gold
(C) Zinc and Gold
(D) Copper and Silver

Answer:

(C) Zinc and Gold

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]

Comments are closed.