History MCQ - Set 8 - Ancient History - বাংলা কুইজ

History MCQ – Set 8 – Ancient History

History MCQ – Set 8 – Ancient History

BanglaQuiz Question ID : 1801

1. The earliest brick temple in india was built by

(A) Mauryas
(B) Sungas
(C) Vijayanagaras
(D) Guptas

Answer:

(D) Guptas

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1822

2. The script of Indus Valley Civilization was

(A) Undeciphered
(B) Dravidian
(C) Persian
(D) Sanskrit

Answer:

(A) Undeciphered

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1824

3. Knowledge about the existence of which of the following animals is doubtful in the Indus Valley Civilization ?

(A) Horses
(B) Cat
(C) Dog
(D) Bull

Answer:

(B) Cat

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1829

4. The greatest invention of man in palaeolithic was

(A) Potter’s wheel
(B) Spinning of cloth
(C) Metal implements
(D) Fire

Answer:

(D) Fire

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1832

5. Buddhism split up into the Hinayana and Mahayana sects at the Buddhist Council held during the reign of

(A) Harsha
(B) Kanishka
(C) Ashoka
(D) Chandragupta Maurya

Answer:

(B) Kanishka

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 1854

6. Purusha sukta is a part of which vedas ?

(A) Rig
(B) Sama
(C) Yajur
(D) Atharva

Answer:

(A) Rig

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1855

7. Which of the following tax was collected from the people by the King in Vedic periods?

(A) Varman
(B) Bali
(C) Kara
(D) Vidatha

Answer:

(B) Bali

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1856

8. “War begins in the minds of men” is a famous Vedic saying. It is stated in:

(A) Atharvaveda
(B) Mundaka Upanishad
(C) Samaveda
(D) Rigveda

Answer:

(A) Atharvaveda

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1857

9. ‘Veda’ has been derived from the word ‘Vid’. What is the meaning of ‘Vid’?

(A) God
(B) Knowledge
(C) Holy
(D) Religious

Answer:

(B) Knowledge

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1858

10. The ninth mandala of the Rigveda samhita is devoted wholly to:

(A) Urvashi and the Heaven
(B) Gods related to plants and drugs
(C) ‘Soma’ and the god who is named after the drink
(D) Narada

Answer:

(C) ‘Soma’ and the god who is named after the drink

The ninth Mandala of the Rigveda, also called the Soma Mandala, has 114 hymns, entirely  devoted to Sóma. 

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]

Comments are closed.