History MCQ – Set 35 – Ancient History

History MCQ – Set 35 – Ancient History

August 10, 2018 Off By বাংলা কুইজ Admin

History MCQ – Set 35 – Ancient History

BanglaQuiz Question ID : 3376

1. Neolithic period of age is not characterised by

(A) Agriculture
(B) Use of copper
(C) Domestication of animals
(D) Fishing

Answer:

(B) Use of copper

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3378

2. Idol worship was started in

(A) Gupta period
(B) Vedic period
(C) Epic period
(D) Maurya period

Answer:

(A) Gupta period

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3393

3. In which place of Indus civilisation the Camel bone are reported

(A) Mohenjodaro.
(B) Harappa.
(C) Lothal.
(D) Kalibangan.

Answer:

(D) Kalibangan.

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3401

4. Which Indus Valley site has yielded evidence of use of a wooden coffin in burial?

(A) Harappa
(B) Mohenjodaro
(C) Lothal
(D) Kalibongan

Answer:

(A) Harappa

  • Harappa –> Coffin Burial
  • Surkotada –> Pot Burial
  • Lothal –> Pair Burial
  • Ropar –> Dog Burial
  • Mohenjodaro –> Fractional Burial, Post cremation

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3420

5. To conquer and annex Peshawar and Punjab, Mahmud of Ghazni defeated

(A) Ghurids
(B) Arabs
(C) Karkotakas
(D) Hindushahis

Answer:

(D) Hindushahis

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 3435

6. The name Dharmashoka was found in the

(A) Maski Edict
(B) Junagarh Inscription
(C) Sarnath Inscription
(D) Allahabad Pillar Inscription

Answer:

(C) Sarnath Inscription

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3445

7. Who among the following caltures were the first to paint their pottery?  (CDS 2012)

(A) Mesolithic
(B) Chalcolithic
(C) Neolithic
(D) Iron age

Answer:

(B) Chalcolithic

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3446

8. The burying of pet dogs in the graves of the masters did not seem to be a practise with Neolithic people in any part of India except

(A) Asom
(B) Southern India
(C) Kashmir
(D) Meghalaya

Answer:

(C) Kashmir

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3447

9. Which Chalcolithic site in India reflects the idea of burying the dead under the floor of their house in North to South Position?

(A) Maharashtra
(B) Madhya Pradesh
(C) Punjab
(D) Gujarat

Answer:

(A) Maharashtra

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3448

10. “Sohan Culture” is another name of 

(A) Paleolithic Culture
(B) Mesolithic Culture
(C) Neolithic Culture
(D) Chalcolithic Culture

Answer:

(A) Paleolithic Culture

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]