History MCQ - Set 16 - Medieval History - বাংলা কুইজ

History MCQ – Set 16 – Medieval History

History MCQ – Set 16 – Medieval History

BanglaQuiz Question ID : 2294

1. The Venetian traveler who travelled with his wife and reached Vijayanagar around 1420 was

(A) Athanasius Nikitin
(B) Nicolo de Conti
(C) Ibn Batuta
(D) Ferishta

Answer:

(B) Nicolo de Conti

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2306

2. Who was Akbar’s guardian?

(A) Amir Khusro
(B) Abul Fazal
(C) Tansen
(D) Bairam Khan

Answer:

(D) Bairam Khan

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2313

3. Sikhism was founded in –

(A) 1000 AD
(B) 1500 AD
(C) 300 BC
(D) 1400 AD

Answer:

(B) 1500 AD

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2318

4. Humayun recaptured throne by defeating

(A) Sikandar Sur
(B) Hemu
(C) Adil Shah
(D) Islam Shah

Answer:

(A) Sikandar Sur

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2371

5. Dara Shikoh finally lost the war of succession to Aurangzeb in the battle of

(A) Dharmat
(B) Samugarh
(C) Deorai
(D) Khanua

Answer:

(B) Samugarh

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2372




6. From whom was the Kohinoor hira taken by Maharaja Ranjit Singh?

(A) Shah Suja
(B) Jama Shah
(C) Sher Ali Khan
(D) Dost Muhammad

Answer:

(A) Shah Suja

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2384

7. Vishvambhar Mishra was the original name of which spiritual guru ? 

(A) Swami Vivekanand
(B) Chaitanya Mahaprabhu
(C) Swami Dayanand Saraswati
(D) Swami Prabhupada

Answer:

(B) Chaitanya Mahaprabhu

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2386

8. [UPPSC 2008] Who among the following chola rulers converted the Bay of Bengal into a Chola Lake

(A) Rajraja I
(B) Rajendra I
(C) Adhiraj
(D) Kulottund

Answer:

(B) Rajendra I

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2387

9. [CDS 2009] Whose philosophy is called the Advaita ?

(A) Ramanujacharya
(B) Shankaracharya
(C) Nagarjuna
(D) Vasumitra

Answer:

(B) Shankaracharya

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2467

10. Kabir was follower of

(A) Ramanada
(B) Ramdeva
(C) Ballavacharya
(D) Raghavananda

Answer:

(A) Ramanada

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]

Comments are closed.