History MCQ - Set 32 - Ancient History - বাংলা কুইজ

History MCQ – Set 32 – Ancient History

History MCQ – Set 32 – Ancient History

BanglaQuiz Question ID : 3050

1. The theory of classical music is discussed in :

(A) Samaveda
(B) Yajurveda
(C) Rigveda
(D) Atharvaveda

Answer:

(A) Samaveda

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3051

2. The capital of Kosala kingdom was –

(A) Ujjain
(B) Kasi
(C) Kausambi
(D) Ayodhya

Answer:

(D) Ayodhya

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3054

3. Match List-I with List-II and select the correct answer by using codes given below—

List-I List-II
A. Sulva Sutra 1. described Decimal system and about zero
B. T. Bhas Kara charya 2. describes about vedic Alters
C. Aryabhatta 3. wrote Lilavati
D. Shilpa Sutra 4. Manual of Architecture

A B C D matches with

(A) 4 3 2 1
(B) 2 3 1 4
(C) 2 3 4 1
(D) None of the above

Answer:

(B) 2 3 1 4

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3131

4. What was the source of the blue gem stone, lapis lazuli, for the people of Harappan culture?

(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Afghanistan
(D) Rajasthan

Answer:

(C) Afghanistan

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3229

5. Which of the following games was known to the people of the Indus Valley ?

(A) Chariot racing
(B) Game of dice
(C) Polo
(D) Horse riding

Answer:

(B) Game of dice

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 3258

6. Which among the following chalukyan king performed ‘Ashwamedha yajna’ ? 

(A) Pulakesin I
(B) Pulakesin II
(C) Vishnuvardhan
(D) Kirtivarman I

Answer:

(A) Pulakesin I

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3259

7. Ashokan inscriptions were in which language(s)?

  1. Pali
  2. Prakrit
  3. Aramik
  4. Greek

Chose right answer using the codes below

(A) 2 Only
(B) 1 and 2 Only
(C) 2, 3 and 4 Only
(D) All of them

Answer:

(C) 2, 3 and 4 Only

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3280

8. In his inscription Ashoka called  himself as

(A) priyadarshi
(B) mahamati
(C) dhammasoka
(D) devnampriya

Answer:

(D) devnampriya

The identification of Devanampiya with Ashoka was confirmed by an inscription discovered in 1915 by C. Beadon, a British gold-mining engineer, at Maski, a village in Raichur district of Karnataka. Another minor rock edict is found at the village Gujarra in Datia district of Madhya Pradesh. This also shows the name “Ashoka” in addition to usual “Devanampiya” or “Devanampiyadasi”.

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3306

9. Battle of ten Kings was held on the bank of Purushani which has present day name?

(A) Ravi
(B) Chenab
(C) Jhelum
(D) Sutlez

Answer:

(A) Ravi

The Battle of the Ten Kings is a battle alluded to in the Rigveda, the ancient Indian sacred collection of Vedic Sanskrit hymns. The battle took place during the middle or main Rigvedic period, near the Ravi River in Punjab 

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3319

10. Which ancient Indian physician is known as the ‘Father of Modern Plastic Surgery’ ?

(A) Charak
(B) Madhav
(C) Sushruta
(D) Patanjali

Answer:

(C) Sushruta

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]

Comments are closed.

Copyright © 2019 বাংলা কুইজ

Up ↑