History MCQ - Set 20 - Ancient History - বাংলা কুইজ

History MCQ – Set 20 – Ancient History

BanglaQuiz Question ID : 2210

1. Regarding the Indus Valley Civilization, consider the following statements:

  1. It was predominantly a secular civilization and the religious element, though present, did not dominate the scene,
  2. During this period, cotton was used for manufacturing textiles in India.

Which of the statements given above is/are correct?

(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer:

(C) Both 1 and 2

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2248

2. Which one of the following is the main cereal mentioned in the Rig Veda?

(A) Wheat
(B) Rice
(C) Maize
(D) Barley

Answer:

(D) Barley

The main cereal produced by the Rig Vedic people was Yava or barley. Wheat and rice were not known to them.

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2315

3. The Buddhist monk who spread Buddhism in Tibet was –

(A) Asanga
(B) Padmasambhava
(C) Nagarjuna
(D) Ananda

Answer:

(B) Padmasambhava

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2330

4. The meherauli inscription belongs to the peroid of

(A) Chandragupta I
(B) Chandragupta II
(C) Samudragupta
(D) Skandagupta

Answer:

(B) Chandragupta II

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2336

5. Which of the following statement(s) is/are correct regarding Harappan Civilization?

  1. Amulets were found in ample amount.
  2. Gods were not placed in temples.
  3. Atharvaveda was associated with the culture of Aryan tradition.
  4. There was prevalence of Phallus worship.

Choose correct code

(A) 2, 3 and 4
(B) 1, 3 and 4
(C) 1, 2 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4

Answer:

(C) 1, 2 and 4

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 2337

6. Which of the following statement(s) is/are correct regarding the terracotta figurine that was prevalent during the time of Indus Valley Civilization?

  1. It was made of fire-baked earthen clay.
  2. It presents sophisticated artistic works.
  3. They were used as toys and objects of worship.
  4. Most of the time it was used as material of seal.

Choose correct code

(A) 1 and 4
(B) 1 and 3
(C) 2 and 4
(D) 1, 2 and 3

Answer:

(B) 1 and 3

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2339

7. Which of the following statement(s) is/are correct regarding Buddha?

  1. He was born in 567 AD
  2. His father was the elected ruler of Kapilavastu.
  3. He left home at the age of 26
  4. He got enlightenment at the age of 35.

Choose correct code

(A) 2, 3 and 4
(B) 2 only
(C) 2 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4

Answer:

(C) 2 and 4

  1. He was born in 563 BC
  2. He left home at the age of 29
[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2343

8. Ajatasatru was succeeded by

(A) Udayin
(B) Sishunaga
(C) Mahapadda Nanda
(D) Bimbisara

Answer:

(A) Udayin

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2354

9. Buddha had delivered maximum sermons at

(A) Vaishali
(B) Sravasti
(C) Kaushambhi
(D) Rajgriha

Answer:

(B) Sravasti

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2367

10. Biographies of Jaina Tirthankaras are found in

(A) Bhagavati Sutra
(B) Kalpa Sutra
(C) Niryavali Sutra
(D) Uvasagadasao

Answer:

(B) Kalpa Sutra

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]

Comments are closed.