History MCQ - Set 34 - Medieval History - বাংলা কুইজ

History MCQ – Set 34 – Medieval History

History MCQ – Set 34 – Medieval History

BanglaQuiz Question ID : 3746

1. Which Sufi saint was called a ‘perfect’ or siddha by other yogis?

(A) Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
(B) Nizamuddin Auliya
(C) Shihabuddin Suhrawardi
(D) Moinuddin Chisti

Answer:

(B) Nizamuddin Auliya

He adopted yogic breathing exercises so much so that the other yogis called him siddha or ‘perfect’ 

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3748

2. What is the decorative device found on all the buildings of Firuz Shah Tughlaq?

(A) Lotus
(B) Lily
(C) Rose
(D) Rose petals

Answer:

(A) Lotus

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3751

3. Sir Thomas Roe came to India with a letter from the British Monarch

(A) Queen Mary
(B) Queen Elizabeth
(C) James I
(D) Queen Anne

Answer:

(C) James I

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3764

4. The architectural raw material generally used in Akbar’s period was

(A) Marble
(B) Brick
(C) Limestone
(D) Redstone

Answer:

(D) Redstone

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3776

5. Who among the following ruled for the longest period

(A) Babar
(B) Akbar
(C) Jahangir
(D) Shahjehan

Answer:

(B) Akbar

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 3800

6. Which rajput mansabdar revolted against aurangzeb

(A) Durgadas Rathore
(B) Jai Singh
(C) Uday Singh
(D) Surajmal

Answer:

(A) Durgadas Rathore

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3870

7. Which city was  founded by Udasi Sikhs Guru Ram Rai?

(A) Almora
(B) Dehradun
(C) Haridwar
(D) Roorkee

Answer:

(B) Dehradun

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3899

8. Abdur Razzak was sent as an ambassador to the Court of Devarays II by

(A) Sultan Bahzad of Turkey.
(B) Sultan Shahrukh of Khurasan.
(C) Sultan Bahman of Egypt.
(D) Sultan Alauddin of Iraq.

Answer:

(B) Sultan Shahrukh of Khurasan.

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3913

9. Chand Minar is in

(A) Hyderabad
(B) Daulatabad
(C) Delhi
(D) Vijaywada

Answer:

(B) Daulatabad

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3919

10. Which of the Mughal emperors disapproved the practice of polygamy by saying that “polygamy brings ruin to (the man’s) health and woes to his home” ?

(A) Babur
(B) Akbar
(C) Shah Jahan
(D) Aurangzeb

Answer:

(B) Akbar 

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]

Comments are closed.