History MCQ - Set 38 - Ancient History - বাংলা কুইজ

History MCQ – Set 38 – Ancient History

History MCQ – Set 38 – Ancient History

BanglaQuiz Question ID : 3449

1. From which one of the following Mesolithic Sites charred and carbonised grains of wild rice embedded in the burnt clay remains of wattle and daub walls of huts, has been discovered?

(A) Chopani Mando
(B) Mahadaha
(C) Bharukachchha
(D) Langhanaj

Answer:

(C) Bharukachchha

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3450

2. At which one of the following Neolithic Sites, the evidence of the unique practice of burying the dogs with their masters in the caves has been found?

(A) Burzahom
(B) Piklihal
(C) Gufkral
(D) Chirand

Answer:

(A) Burzahom

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3451

3. The Neolithic site of Gumla is in 

(A) West Punjab
(B) East Punjab
(C) Rajasthan
(D) North West Frontier Province

Answer:

(D) North West Frontier Province

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3452

4. Which animal figures most in the cave paintings of Mesolithic age?

(A) Tiger
(B) Cow
(C) Buffalo
(D) Deer

Answer:

(D) Deer

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3453

5. The most completely excavated Mesolithic Site in India is

(A) Bagor
(B) Taradih
(C) Sarai-Nahar Rai
(D) Langhnaj

Answer:

(A) Bagor

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 3454

6. The most number of Chalcolithic cultural sites were found along the river

(A) Chambal
(B) Narmada
(C) Tapi
(D) Sutlej

Answer:

(A) Chambal

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3455

7. The practice of using bilingual coins was introduced by

(A) Indo Greeks
(B) Shaka’s
(C) Pallavas
(D) Kushans

Answer:

(A) Indo Greeks

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3501

8. When did the ancient Olympic game start? 

(A) 394 B.C.
(B) 493 B.C.
(C) 676 B.C.
(D) 776 B.C.

Answer:

(D) 776 B.C.

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3507

9. Vikramshila University, an ancient university of India whose ruins are situated in present day Bihar, was founded by which Pala ruler ?

(A) Dharmapala
(B) Devapala
(C) Mahipala
(D) Govindpala

Answer:

(A) Dharmapala

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 3519

10. Haribhadra the famous buddhist author , was at the court of

(A) Devapala
(B) Dharmapala
(C) Gopala
(D) Mahipala

Answer:

(B) Dharmapala

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]

Comments are closed.