History MCQ – Set 4 – Medieval History

History MCQ – Set 4 – Medieval History

May 31, 2018 Off By বাংলা কুইজ Admin

History MCQ – Set 4 – Medieval History

BanglaQuiz Question ID : 1524

1. Which Indian ruler conquered Java and Sumatra ?

(A) Rajaraja Chola
(B) Rajendra Chola
(C) Samudragupta
(D) Vikramaditya

Answer:

(B) Rajendra Chola

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1536

2. Chola rulers were followers of

(A) Vaishnavism
(B) Shaivism
(C) Shaktism
(D) Jainism

Answer:

(B) Shaivism

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1580

3. Jahangir Mahal is located in

(A) Delhi
(B) Fatehpur Sikri
(C) Agra Fort
(D) Sikandara

Answer:

(C) Agra Fort

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1617

4. In which language did Babur write his memories called ‘Tuzuk-i-Baburi’?

(A) Arabic
(B) Turkish
(C) Persian
(D) Mongol

Answer:

(B) Turkish

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1624

5. Before becoming Sultan, Iltutmis was governor of

(A) Awadh
(B) Badayun
(C) Gwalior
(D) Deccan

Answer:

(B) Badayun

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 1628

6. Consider the following pairs

1. Hadis Saying and doings of prophet
2. Zawabit Islamic Law
3. Fatwa Islamic Legal decision
4. Farman Rules and regulations framed by sultans
5. Shariat Royal Order

Which of the pairs given above are incorrectly matched?

(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 2, 4 and 5
(D) 1, 3 and 5

Answer:

(C) 2, 4 and 5

Correct One:

1. Hadis Saying and doings of prophet
2. Zawabit Revenue Law
3. Fatwa Islamic Legal decision
4. Farman Royal Order
5. Shariat Islamic Law

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1712

7. Which of the following ports was the biggest port during the Mughal Period ?

(A) Chittagong
(B) Balasore
(C) Surart
(D) Hooghly

Answer:

(C) Surart

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1713

8. Which Mughal ruler earned the title Insan-i-kamil (Perfect Man) for his peaceful personality and patience?

(A) Shahjahan
(B) Humayun
(C) Jahangir
(D) Akbar

Answer:

(B) Humayun

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1714

9. At which of the following battles was Humayun defeated by Sher Shar Suri?

(A) Battle of Chausa
(B) Battle of Khanwa
(C) First Battle of Panipat
(D) Battle of Thanesar

Answer:

(A) Battle of Chausa

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1715

10. Where did Babar die?

(A) Agra
(B) Kabul
(C) Lahore
(D) Delhi

Answer:

(A) Agra

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]