History MCQ - Set 37 - Medieval History - বাংলা কুইজ

History MCQ – Set 37 – Medieval History

History MCQ – Set 37 – Medieval History

BanglaQuiz Question ID : 3920

1. Which of the sultans prohibited  Muslim women from worshipping at the graves of the saints ? 

(A) Balban
(B) Alauddin Khilji
(C) Muhammad Tughlaq
(D) Firozshah Tughlaq

Answer:

(D) Firozshah Tughlaq

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 4136

2. Who was the only converted Indian Muslim to become head of Delhi sultanate?

(A) Kaikobad
(B) Nasiruddin Khusrau Khan
(C) Masud Shah
(D) Quimurs

Answer:

(B) Nasiruddin Khusrau Khan

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 4137

3. The Sultan who desecrated the Puri Jagannath temple and Jwalamukhi temple at Kangra was

(A) Balban
(B) Alauddin Khilji
(C) Firoz Shah Tughlaq
(D) Sikandar Lodi

Answer:

(C) Firoz Shah Tughlaq

iroz Shah Tughlaq desecrated the Puri Jagannath temple and Jwalamukhi temple at Kangra. In 1360, he invaded Jajnagar to destroy the Jagannath Puri temple. In 1326 Ad, he met with success in his expedition to Sindh, before this he had led an invasion to Nagarkot with an idea to destroy the Jwalanukhi temples. The Sultan was not tolerant towards people with different religions. 

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 4138

4. Which of the following Sultans of Delhi was known as Lakh Bakhsh?

(A) Qutubuddin Aibak
(B) Balban
(C) Alauddin Khilji
(D) Jalaluddin Khilji

Answer:

(A) Qutubuddin Aibak

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 4139

5. Who among the following Sultans was advised by Qazi Mughisuddin to act according to the laws of Shariat but the Sultan rejected his advice?

(A) Alauddin Khilji
(B) Jalaluddin Khilji
(C) Muhammad Bin Tughlaq
(D) Firoz Shah Tughlaq

Answer:

(A) Alauddin Khilji

Alauddin Khilji was advised by Qazi Mughisuddin to act according to the laws of Shariat but the Sultan rejected his advice. 

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 4140

6. Malik Kafur was the General of

(A) Balbun
(B) Alauddin Khilji
(C) Muhammad Bin Tughlaq
(D) Firoz Shah Tughlaq

Answer:

(B) Alauddin Khilji

Malik Kafur was the General of Alauddin Khilji Behind the success of his war strategies was a slave called Malik Kafur. He discovered Malik Kafur during the conquest of Gujarat. Malik Kafur was a powerful Army Chief. He helped Alauddin to conquer many states. 

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 4141

7. Zain-ul-Abdin, who prohibited cow slaughter, was a ruler of

(A) Bengal
(B) Gujarat
(C) Malwa
(D) Kashmir

Answer:

(D) Kashmir

Zain-ul-Abidin, who prohibited cow-slaughter was a ruler of Kashmir. Zain-ul-Abidin was very tolerant towards the Hindus and took into his service such men that deserved his patronage and recognition of merit.The Sultan remitted the Jazial poll Tax banned the killing of cows and granted Jagirs to Hindus. He celebrated Hindu festivals and visited their Tirthas with great reverence. 

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 4245

8. Aurangzeb was an expert musician of which instrument?

(A) Flute
(B) Tabla
(C) Veena
(D) Sitar

Answer:

(C) Veena

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 4249

9. Which battle was described as “Jihad” by the Babur ?

(A) 1st Battle of Panipat
(B) Battle of Chanderi
(C) Battle of Khanwa
(D) Battle of Ghaghra

Answer:

(C) Battle of Khanwa

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 4291

10. Who gave Sasaram to Sher Shah?

(A) Bahar Khan Lohani
(B) Jahangir
(C) Humayun
(D) Babar

Answer:

(D) Babar

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]

Comments are closed.