History MCQ - Set 19 - Medieval History - বাংলা কুইজ

History MCQ – Set 19 – Medieval History

History MCQ – Set 19 – Medieval History

BanglaQuiz Question ID : 2468

1. Pancha Ratna was present in court of which of the following king

(A) Laxman Sen
(B) Bollal Sen
(C) Dharma Pala
(D) None of these

Answer:

(A) Laxman Sen

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2469

2. The Pala dynasty was follower of which religion?

(A) Vaisnasim
(B) Hinduism
(C) Buddhism
(D) All of these

Answer:

(C) Buddhism

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2481

3. Which among the following tribal leaders was regarded as an incarnation of God and father of the world ?

(A) Nanak Bhil
(B) Jagia Bhagat
(C) Birsa Munda
(D) Siddhu Santha

Answer:

(C) Birsa Munda

Birsa Munda Birsa Munda was an Indian tribal freedom fighter and a folk hero, who belonged to the Munda tribe.

He became a legend during his lifetime and was called “Dharati Aba” (father of the earth) and was worshipped as “Birsa Bhagwan”. 

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2491

4. The first Indian ruler to organize Hajj pilgrimage at the expense of the state was

(A) Alauddin Khilji
(B) Feroz Tughlaq
(C) Akbar
(D) Aurangzeb

Answer:

(C) Akbar

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2502

5. The Vijayanagara king who employed skilled archers of the Turkish clan and raised the fighting capacity of his bowmen was

(A) Devaraya I
(B) Krishnadevaraya
(C) Bukka I
(D) Ramaraya

Answer:

(A) Devaraya I

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 2533

6. During Mughal period, who wrote poems about Radha and Krishna?

(A) Surdas
(B) Birbal
(C) Abul Fazal
(D) Firdausi

Answer:

(A) Surdas

Surdas was a late 15th-century (Mughal Period)blind saint, poet and musician, known for his devotional songs dedicated to Lord Krishna. 

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2535

7. Name the battle fought between Sher Shah Suri’s nephews and Bairam Khan?

(A) First Battle of Panipat
(B) Second Battle of Panipat
(C) Third Battle of Panipat
(D) Battle of Haldighati

Answer:

(B) Second Battle of Panipat

Second Battle of Panipat was fought in 1556 between the warlord Hemu’s Suri army and the Mughal army under Bairam Khan 

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2554

8. Which of the following started the news paper “Bande Mataram”?

(A) Barindra Kumar Ghosh
(B) Bipin Chandra Pal
(C) Devendra Nath Tagore
(D) Surendranath Bannerjee

Answer:

(B) Bipin Chandra Pal

The Bande Mataram was an English language newspaper founded in 1905 by Bipin Chandra Pal and later edited by Sri Aurobindo. 

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2589

9. Who is called as the ‘Father of tomb building’?

(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Aram Shah
(D) Qutbuddin Aibak

Answer:

(A) Iltutmish

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2599

10. Yavanika or curtain was introduced in Indian theatre by which of the following?

(A) Shakas
(B) Parthians
(C) Greeks
(D) Kushans

Answer:

(C) Greeks

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]

Comments are closed.