History MCQ – Set 22 – Medieval History

History MCQ – Set 22 – Medieval History

July 12, 2018 Off By বাংলা কুইজ Admin

History MCQ – Set 22 – Medieval History

BanglaQuiz Question ID : 2631

1. The Mansabdari system was borrowed from ?

(A) Afghanistan
(B) Turkey
(C) Mongolia
(D) Persia

Answer:

(C) Mongolia

Mongolia Mansabdar implies the generic term for the military-kind grading of all royal functionaries of the Mughal Empire. The Mansabdari system introduced by Akbar was borrowed from the system followed in Mongolia. 

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2647

2. Who among the following Sultan of Delhi was the first to have paid to his soldiers in cash?

(A) Iltutmish
(B) Alauddin khilji
(C) Md. Bin Tughlaq
(D) Firuz Tughlaq

Answer:

(B) Alauddin khilji

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2704

3. The first sultan of Delhi to issue regular currency and declare Delhi as the capital of his empire was

(A) Balban
(B) Alam Shah
(C) Qutbuddin Aibak
(D) Iltutmish

Answer:

(D) Iltutmish

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2771

4. Todar Mal was associated with

(A) music
(B) literature
(C) finance
(D) law

Answer:

(C) finance

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2789

5. “Alai Darwaja” is a gateway to which monument?

(A) Qutub Minar
(B) Jama Masjid
(C) Humayun’s Tomb
(D) Safdarjang’s Tomb

Answer:

(A) Qutub Minar

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 2849

6. Who built Humayun’s tomb?

(A) Fatema bibi
(B) Haji begum
(C) Gulbadan begum
(D) Akbar

Answer:

(B) Haji begum

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2861

7. To commemorate his conquest of the Ranthambhor fort and Khandesh in Gujarat, which Mughal ruler built Buland Darwaza at Fatehpur Sikri ? 

(A) Babur
(B) Akbar
(C) Jahangir
(D) Shahjahan

Answer:

(B) Akbar

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2866

8. In history, how do we better know Mughal empress Arjumand Banu Begum ? 

(A) Mumtaz
(B) Noorjahan
(C) Hazrat Mahal
(D) Manmati

Answer:

(A) Mumtaz

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2870

9. Which city did Sikandar Lodi found in 1504 on the banks of Yamuna river ?

(A) Agra
(B) Mathura
(C) Delhi
(D) Allahabad

Answer:

(A) Agra

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2903

10. Which religious teacher established four maths in four corners of country at Badrinath (North), Dwarka (West), Puri (East) & Sringeri (South) ?

(A) Adi Shankaracharya
(B) Swami Vivekanand
(C) Swami Dayanand Saraswati
(D) Swami Prabhupada

Answer:

(A) Adi Shankaracharya

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]