History MCQ - Set 23 - Ancient History - বাংলা কুইজ

History MCQ – Set 23 – Ancient History

History MCQ – Set 23 – Ancient History

BanglaQuiz Question ID : 2377

1. Who among the following Satabahana rulers started four fold Varna system and prohibited Inter caste marriage for stopping mixing of four Varnas?

(A) Gautamiputra Satakarni
(B) Vasisthiputra Satakarni
(C) Vasisthiputra Sri Pulumavi
(D) Hala

Answer:

(A) Gautamiputra Satakarni

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2388

2. [CDS 2008] Match List-I with List-II and select the correct answer by using codes given below—

List-I (Dynasty) List-II (State)
A. Kadamba 1. Orissa
B. Kharavela 2. Karnataka
C. Chalukya 3. Bengal
D. Pala 4.Gujarat

A B C D matches with

(A) 1 2 4 3
(B) 1 2 3 4
(C) 2 1 3 4
(D) 2 1 4 3

Answer:

(D) 2 1 4 3

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2417

3. Consider the following statements with respect to Ancient Nalanda University 

  1. The university taught/helped propagates Hinayana school of Buddhism.
  2. It was started by a ruler known as Kumaragupta.

Select the correct answer with respect to Nalanda university 

(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both
(D) None

Answer:

(B) 2 only

It propagated Mahayana school of Buddhism

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2439

4. Match List-I with List-II and select the correct answer by using codes given below-

List-I List-II
A. Nandi 1. Divine white elephant
B. Kalpvriksha 2. Holy cow
C. Airawat 3. Shiva’s bull
D. Kamdhenu 4.Divine Tree

A B C D matches with

(A) 3 4 1 2
(B) 1 2 3 4
(C) 4 3 2 1
(D) 3 1 4 2

Answer:

(A) 3 4 1 2

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2440

5. The prominent features of Aryans were

  1. They domesticated the horse
  2. Their society was male dominated
  3. They practiced cremation
  4. They used spoked wheels in their chariots

Select the correct answer using the codes given below

(A) 1 and 2
(B) 1 and 3
(C) 2, 3 and 4
(D) All of these

Answer:

(D) All of these

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 2441

6. [UP PSC(Mains) 2004] The word ‘Gotra’ occurs for the first time in

(A) Rigveda
(B) Samaveda
(C) Yajurveda
(D) Atharvaveda

Answer:

(A) Rigveda

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2442

7.

[CDS 2011] Which one of the following Mahajanpadas exists during 600 BC in the marked are in the map given?

 

(A) Asmaka
(B) Avanti
(C) Kamboja
(D) Matsya

Answer:

(D) Matsya

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2458

8. Who was called as “Lichchavi Dauhitra”?

(A) Chandragupta I
(B) Skandagupta
(C) Kumaragupta
(D) Samudragupta

Answer:

(D) Samudragupta

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2503

9. Though Ashoka had many sons, the inscriptions mentioned only one who is not mentioned in any other source. He is

(A) Kunala
(B) Jalauka
(C) Tivara
(D) Mahendra

Answer:

(C) Tivara

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2509

10. Who sent Hieun-Tsnag as an envoy to Harsha’s court?

(A) Tai Tsung
(B) Tung-Kuan
(C) Ku Yen Wu
(D) Si Yu Ki

Answer:

(A) Tai Tsung

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]

Comments are closed.