History MCQ - Set 10 - Medieval History - বাংলা কুইজ

History MCQ – Set 10 – Medieval History

History MCQ – Set 10 – Medieval History

BanglaQuiz Question ID : 1819

1. Which sikh guru built akal takht in Harmandir Sahib complex?

(A) Arjun
(B) Hargobind
(C) Ramdas
(D) Angad

Answer:

(B) Hargobind

The Harmandir Sahib complex also houses the Akal Takht (the throne of the timeless one), built by the sixth Sikh Guru, Guru Hargobind. 

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1821

2. The first Englishman to Visit Akbar’s Court ?

(A) Ralph Boyer
(B) Ralph Clive
(C) Ralph Fitch
(D) Ralph Row

Answer:

(C) Ralph Fitch

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1823

3. Who was the most distinguished Hindi poet of Akbar’s Court ?

(A) Birbal
(B) Abdur Rahim Khan-i-Khana
(C) Raga Bhagwan Dass
(D) Raja Man Singh

Answer:

(B) Abdur Rahim Khan-i-Khana

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1870

4. Vijayanagar & Bahmani sultans fought frequently for control over

(A) Raichur doab
(B) Bijapur
(C) Golkonda
(D) Gulbarga

Answer:

(A) Raichur doab

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1871

5. The statement “India is not Arabia, it is not practically feasible to convert it into Darul Islam” is associated with

(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Alauddin Khalji
(D) Mohammad-Bin-Tughlaq

Answer:

(A) Iltutmish

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 1884

6. What was the capital of Kadamba kings

(A) Banavasi
(B) Badami
(C) Malabar
(D) Vengi

Answer:

(A) Banavasi

The Banavasi village, which is 22 miles (35 km) away from the Sirsi town was the ancient capital of the Kadambas of Banavasi. Banavasi was also known as “Jaldurga” in the Aihole inscription of Pulakeshin II. The Varada river encompassed the Banavasi town in all the four directions to form a natural water port and hence the name Jal (water) durga (port). 

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1886

7. Chand Bibi, the famous queen who fought valiantly against Akbar belonged to which Kingdom ?

(A) Ahmadnagar
(B) Berar
(C) Bijapur
(D) Golkonda

Answer:

(A) Ahmadnagar

Chand Bibi was the daughter of Hussain Nizam Shah I of Ahmednagar, and the sister of Burhan-ul-Mulk, the Sultan of Ahmednagar. Chand Bibi is best known for defending Ahmednagar against the Mughal forces of Emperor Akbar in 1595. 

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1887

8. “Mattavilasa Prahasana” was composed by

(A) Mahendravarman I
(B) Narashimha
(C) Narashimhavarman II
(D) Simhavishnu

Answer:

(A) Mahendravarman I

Mattavilasa Prahasana (the Sport of Drunkards) was written by the versatile Pallava ruler and scholar Mahendravarman I , a contemporary of Harsha. 

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1898

9. Amoghavarsha was a famous

(A) Rashtrakuta Dynasty
(B) Pratihara Dynasty
(C) Chalukya Dynasty
(D) None of the above

Answer:

(A) Rashtrakuta Dynasty

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1929

10. Which one of the following was not a slave of Mohammad Ghori ?

(A) Ikhtiyaruddin Bhakhtiyar Khalji
(B) Tajuddin Yaldauz
(C) Qutbuddin Aibak
(D) Shamsuddin Iltutmis

Answer:

(D) Shamsuddin Iltutmis

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]

Comments are closed.