Geography MCQ – Set 5

Geography MCQ – Set 5

June 9, 2018 Off By Puchku Chele

Geography MCQ – Set 5

BanglaQuiz Question ID : 1374

1. Which of the following is a classical dance ?

(A) Mohiniyattam
(B) Odissi
(C) Kuchipudi
(D) All of the above

Answer:

(D) All of the above
The classical dance forms recognised by the Sangeet Natak Akademi and the Ministry of Culture are:

  1. Bharatanatyam, from Tamil Nadu
  2. Kathak, from Northern and Western India
  3. Kathakali, from Kerala
  4. Kuchipudi, from Andhra Pradesh and Telangana
  5. Odissi, from Odisha
  6. Sattriya, from Assam
  7. Manipuri, from Manipur
  8. Mohiniyattam, from Kerala

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1375

2. Which is the largest cave in India?

(A) Ajanta
(B) Ellora
(C) Amarnath
(D) Amaravathi

Answer:

(C) Amarnath

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1488

3. The Indira Gandhi Zoological park is located..

(A) Andhra Pradesh
(B) Mizoram
(C) Tripura
(D) Sikkim

Answer:

(A) Andhra Pradesh

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1489

4. The Centre for Cellular and Molecular Biology is situated at

(A) Patna
(B) Jaipur
(C) Hyderabad
(D) New Delhi

Answer:

(C) Hyderabad

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1490

5. The famous Dilwara Temples are situated in

(A) Uttar Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Maharashtra
(D) Madhya Pradesh

Answer:

(B) Rajasthan

The Dilwara temples of India are located about 2½ kilometres from Mount Abu, Rajasthan’s only hill station.

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 1491

6. Bijapur is known for its

(A) severe drought condition
(B) Gol Gumbaz
(C) heavy rainfall
(D) statue of Gomateswara

Answer:

(B) Gol Gumbaz

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1492

7. Siachen is a

(A) desert frontier zone between India and Pakistan
(B) frontier zone between China and India
(C) frontier zone between India and Myanmar
(D) glacier frontier zone between India and Pakistan

Answer:

(D) glacier frontier zone between India and Pakistan

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1493

8. The southernmost point of peninsular India, that is, Kanyakumari, is

(A) north of Tropic of Cancer
(B) south of the Equator
(C) south of the Capricorn
(D) north of the Equator

Answer:

(D) north of the Equator

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1494

9. Where is the headquarters of Oil and Natural Gas Commission?

(A) Dehradun
(B) Vadodara
(C) Digboi
(D) Mumbai

Answer:

(A) Dehradun

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1495

10. National Institute of Nutrition is located in which of the following place?

(A) Bangalore
(B) Kerala
(C) Gandhinagar
(D) Hyderabad

Answer:

(D) Hyderabad

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]