Geography MCQ - Set 10 - বাংলা কুইজ

Geography MCQ – Set 10

Geography MCQ – Set 10

BanglaQuiz Question ID : 1973

1. Which of the below port is known as “Jewel of all Port”?

(A) Kochi
(B) Visakhapatnam
(C) Chennai
(D) Mumbai

Answer:

(B) Visakhapatnam

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1995

2. One of the regions that receives rainfall from the north-easterly monsoon is:

(A) Kerala
(B) West Bengal
(C) Tamil Nadu
(D) Assam

Answer:

(C) Tamil Nadu

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2029

3. Saddle peak National park is located in which of the following UTs?

(A) Andaman and Nicobar Islands
(B) Chandigarh
(C) Dadra and Nagar Haveli
(D) Daman and Diu

Answer:

(A) Andaman and Nicobar Islands

Saddle Peak is located on North Andaman Island in India’s Andaman and Nicobar Islands. At 732 m, it is the highest point of the archipelago in the Bay of Bengal. It is surrounded by Saddle Peak National Park 

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2035

4. Which one of the following regions of India has a combination of mangrove forest, evergreen forest and deciduous forest?

(A) North Coastal Andhra Pradesh
(B) South-West Bengal
(C) Southern Saurashtra
(D) Andaman and Nicobar Islands

Answer:

(D) Andaman and Nicobar Islands

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2040

5. Consider following statements about the estuary

  1. estuary is a place where the river fresh water meets with ocean water
  2. this area is highly productive
  3. this area is highly unproductive

Choose the correct ones

(A) Only 1
(B) Only 2
(C) 1 and 3 Only
(D) 1 and 2 Only

Answer:

(D) 1 and 2 Only

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 2078

6. Where is Brabourne Stadium located?

(A) Cuttack
(B) Mumbai
(C) Jamshedpur
(D) Kolkata

Answer:

(B) Mumbai

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2097

7. Badrinath is situated on the bank of river

(A) Ganga
(B) Alaknanda
(C) Yamuna
(D) Mandakini

Answer:

(B) Alaknanda

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2098

8. The famous Neelkanth temple is situated in

(A) Chamoli
(B) Pauri
(C) Tehri
(D) Uttarkashi

Answer:

(B) Pauri

The temple is situated at a height of 1330 meters and is located about 32 km from Rishikesh in the Pauri Garhwal district of Uttarakhand, India. 

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2101

9. Kurti District Court became 1st Court in India to operate on solar energy situated in which State

(A) Jharkhand
(B) Gujrat
(C) Bihar
(D) Telangana

Answer:

(A) Jharkhand

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 2102

10. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Govind Sagar – Sutlej
(B) Kolleru Lake – Krishna
(C) Ukai Reservoir – Tapi
(D) Wular Lake – Jhelum

Answer:

(B) Kolleru Lake – Krishna

Kolleru Lake is one of the largest freshwater lakes in India located in state of Andhra Pradesh 20 kilometers away from the city of Eluru. Kolleru is located between Krishna and Godavari deltas 

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]

Comments are closed.