Biology MCQ - Eng

Biology MCQ – Set 10

Biology MCQ – Set 10

BanglaQuiz Question ID : 1547

1. It is not advisable to sleep under a tree at night because of the

(A) Release of carbon monoxide
(B) Release of less oxygen
(C) Release of more oxygen
(D) Release of carbon dioxide

Answer:

(D) Release of carbon dioxide

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1548

2. From which part of the plant is turmeric, a commonly used colourant and antiseptic, obtained ?

(A) Fruit
(B) Flower
(C) Stem
(D) Root

Answer:

(C) Stem

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1551

3. Digestion of food stats in

(A) Mouth
(B) Liver
(C) Stomach
(D) Intestine

Answer:

(A) Mouth

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1552

4. The souring of milk in due to 

(A) Protozoan
(B) Bacteria
(C) Virus
(D) Nematode

Answer:

(B) Bacteria

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1564

5. Astigmatism is a disease associated with

(A) Ears
(B) Eyes
(C) Nose
(D) Throat

Answer:

(B) Eyes

a defect in the eye or in a lens caused by a deviation from spherical curvature, which results in distorted images, as light rays are prevented from meeting at a common focus.

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]


BanglaQuiz Question ID : 1608

6. Lichens developing on rocky substrates are called

(A) Corticolous
(B) Saxicolous
(C) Terricolous
(D) Lignicolous

Answer:

(B) Saxicolous

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1610

7. Cement factory workers are prone to

(A) Bone Marrow disease
(B) Cytosilicosis
(C) Leukemia
(D) Asbestosis

Answer:

(B) Cytosilicosis

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1613

8. Which of the following is used as raw material for the manufacture of rayon?

(A) Coal
(B) Petroleum
(C) Plastic
(D) Cellulose

Answer:

(D) Cellulose

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1643

9. Select the correct answer using the codes below

List 1List 2
A. Man1. (2123 /2123 )×2=32
B. Dog2. (3142 /3143 )×2=32
C. Rabbit3. (1003 /1003 )×2=16
D. Rat4. (2033 /1023 )×2=28

A B C D matches with 

(A) 1 2 4 3
(B) 2 4 3 1
(C) 4 3 1 2
(D) 3 1 2 4

Answer:

(A) 1 2 4 3

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1644

10. How many teeth in man comes out twice

(A) 12
(B) 20
(C) 28
(D) 32

Answer:

(B) 20

Total number of teeth in man are 32 of these permanent teeth are 12 and temporary teeth are 20.  

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
Tags

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
Close