Biology MCQ - Set 4 - বাংলা কুইজ

Biology MCQ – Set 4

Biology MCQ – Set 4

BanglaQuiz Question ID : 1226

1. Radish is a

(A) bulb
(B) conn
(C) modified root
(D) tuber

Answer:

(C) modified root

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1227

2. Most common disease of poultry in India is

(A) fowl pox
(B) tick fever
(C) ranikhet
(D) coryza

Answer:

(C) ranikhet

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1228

3. Mumps is a disease caused by

(A) fungus
(B) bacterium
(C) virus
(D) None of these

Answer:

(C) virus

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1229

4. Plants are killed in winter by frost

(A) because of desiccation and mechanical damage to the tissues
(B) because no photosynthesis takes place at such low temperature
(C) because respiration ceases at such low temperature
(D) because there is no transpiration

Answer:

(A) because of desiccation and mechanical damage to the tissues

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1230

5. Nymph is the name of young one of

(A) butterfly
(B) beetle
(C) housefly
(D) cockroach

Answer:

(D) cockroach

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 1231

6. Plants that grow under average temperature and moisture are called

(A) halophytes
(B) hydrophytes
(C) mesophytes
(D) xerophytes

Answer:

(C) mesophytes

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1232

7. Pollination by wind is called

(A) anemophily
(B) hydrophily
(C) zoophily
(D) entomophily

Answer:

(A) anemophily

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1237

8. Which of these diseases is also known as ‘dimaagi bukhar’?

(A) Tetanus
(B) Rabies
(C) Japanese Encephalities
(D) Dengue

Answer:

(C) Japanese Encephalities

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1251

9. [SSC 2008] Dinosaurs was

(A) Mammal who became extinct
(B) large herbivorous animal
(C) oviparous mammal
(D) reptile who became extinct

Answer:

(D) reptile who became extinct

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1252

10. Honey bee and Wasp grouped under class

(A) Insecta
(B) Crustacea
(C) Diplopoda
(D) Arachmida

Answer:

(A) Insecta

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]

Comments are closed.

Copyright © 2019 বাংলা কুইজ

Up ↑