Biology MCQ - Set 7 - বাংলা কুইজ

Biology MCQ – Set 7

Biology MCQ – Set 7

BanglaQuiz Question ID : 1273

1. [NDA 2008] Which one among the following is blind ( extremely poor eyesight ) ?

(A) Bat
(B) Echidna
(C) Flying squirrel
(D) Slow horis

Answer:

(A) Bat

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1274

2. Urine of mammal contain excretory product

(A) Uric Acid
(B) Ammonia
(C) Urea
(D) All of there

Answer:

(C) Urea

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1288

3. The largest living animals belong to the group of

(A) fishes
(B) birds
(C) reptiles
(D) mammals

Answer:

(D) mammals

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1289

4. The number of sex chromosomes in human beings are

(A) 2
(B) 4
(C) 5
(D) 23 Pairs

Answer:

(A) 2

In humans, each cell normally contains 23 pairs of chromosomes, for a total of 46. Twenty-two of these pairs, called autosomes, look the same in both males and females. The 23rd pair, the sex chromosomes, differ between males and females. 

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1290

5. Which one of the following glands is responsible for secretion of sex hormones?

(A) Adrenal gland
(B) Thyroid gland
(C) Pituitary gland
(D) sebaceous gland

Answer:

(C) Pituitary gland

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 1291

6. Which of the plant products is used in leather industry?

(A) Resin
(B) Mucilage
(C) Latex
(D) Tannin

Answer:

(D) Tannin

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1294

7. The disease colour blindness was discovered by

(A) Anderson
(B) Wilson
(C) Robertson
(D) Bunsen

Answer:

(B) Wilson

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1307

8. Which one of the following hormones is a steroid?

(A) Cortisone
(B) Glucagon
(C) Insulin
(D) Oxytici

Answer:

(A) Cortisone 

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1333

9. Bacteria can be found in the shape of

(A) Spheres
(B) Rods
(C) Spirals
(D) All of these Shapes

Answer:

(D) All of these Shapes

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1334

10. Which of the following disinfectant is effective against viruses?

(A) Hydrogen peroxide
(B) Hypochlorite
(C) Formaldehyde
(D) All of these

Answer:

(D) All of these

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]

Comments are closed.