Biology MCQ – Set 5

Biology MCQ – Set 5

June 10, 2018 Off By বাংলা কুইজ Admin

Biology MCQ – Set 5

BanglaQuiz Question ID : 1253

1. [NDA 2007] Which of the following carries out the function in being similar to the one which Malpighian tubules perform in cockroach and other insects?

(A) Lung
(B) Kidneys
(C) Heart
(D) Reproductive organs

Answer:

(B) Kidneys

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1254

2. The snake who make their nest

(A) Chain Viper
(B) Krait
(C) King Cobra
(D) Shaw scaled viper

Answer:

(C) King Cobra

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1255

3. Penguin is found only 

(A) Asia
(B) Africa
(C) Antarctica
(D) America

Answer:

(C) Antarctica

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1256

4. Before X-Ray examination of the stomach, patients are given suitable salt of barium because

(A) barium salts are white in colour and this helps stomach to appear easily
(B) barium is a good absorber of X-rays and helps stomach to appear clearly
(C) barium is a good absorber of X-rays and helps stomach to appear clearly
(D) barium allows X-rays to pass through the stomach

Answer:

(B) barium is a good absorber of X-rays and helps stomach to appear clearly 

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1257

5. Which of the following are cold blooded animals?

(A) Fish
(B) Frog
(C) Wall Lizard
(D) All

Answer:

(D) All

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 1258

6. Cancer is more common in older people because

(A) their immune systems have degenerated
(B) the supply of certain hormones declines with age
(C) their bodies are unable to adjust to the changing environment
(D) they have accumulated more mutations

Answer:

(D) they have accumulated more mutations

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1259

7. Which of the following is a true fish?

(A) Flying fish
(B) Cry fish
(C) Cattle fish
(D) Silver fish

Answer:

(A) Flying fish

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1260

8. Study the following statements

1. Entamoeba histolytica is found in intestine of man
2. Life cycle of Plasmodium in mosquito was discovered by Ronald RossWhich of the given

statement(s) given above is(are) correct?

(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both
(D) None of them

Answer:

(C) Both

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1261

9. [IAS Pre 2002] Which one of the following is monogamous?

(A) Wolf
(B) Walrus
(C) Seal
(D) Deer

Answer:

(D) Deer

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1262

10. [IAS Pre 2009] Which one of the below belong to the family in which Panda belong?

(A) Bear
(B) Cat
(C) Dog
(D) Rabbit

Answer:

(A) Bear

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]