Biology MCQ - Set 8 - বাংলা কুইজ

Biology MCQ – Set 8

Biology MCQ – Set 8

BanglaQuiz Question ID : 1335

1. Viruses largely lack metabolic machinery of their own to generate energy or to synthesize

(A) protein
(B) carbohydrate
(C) alcohol
(D) all of these

Answer:

(A) protein

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1336

2. Reverse transcriptase is a useful enzyme to have when

(A) an RNA virus converts its RNA to DNA
(B) there are no host cells present
(C) nutrients are scarce
(D) spikes are forming in the new virus

Answer:

(A) an RNA virus converts its RNA to DNA

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1337

3. Edward Jenner began inoculating humans with material from __________ lesions.

(A) Smallpox
(B) Avianpox
(C) Cowpox
(D) Chickenpox

Answer:

(C) Cowpox

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1338

4. Enveloped viruses have a __________ shape.

(A) icosahedral
(B) helical
(C) roughly spherical
(D) complex

Answer:

(C) roughly spherical

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1339

5.  Cyanobacteria are _____

(A) eubacterial heterotrophs
(B) photosynthetic autotrophs
(C) salt-loving archaebacteria
(D) chemosynthetic autotrophs

Answer:

(B) photosynthetic autotrophs

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 1340

6. The protein shell of a virus is called

(A) Capsomere
(B) Capsid
(C) Cell Wall
(D) Cell membrane

Answer:

(B) Capsid

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1341

7. AIDS virus spreads in the body through

(A) Suppressor T-cells
(B) Carrier T-cells
(C) Helper T-cells
(D) Killer T-cells

Answer:

(C) Helper T-cells

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1342

8. Tetanus mainly affects the 

(A) Nervous System
(B) Intestine
(C) Lungs
(D) Urinary Path

Answer:

(A) Nervous System

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1380

9. Pituitary gland is present in…

(A) Heart
(B) Stomach
(C) Brain
(D) None of these

Answer:

(C) Brain

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1381

10. Male reproductive part of flower is known as…

(A) Pistil
(B) Stamen
(C) Pedicel
(D) Gynoecium

Answer:

(B) Stamen

The stamen (plural stamina or stamens) is the pollen-producing reproductive organ of a flower.

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
1 Comment
  1. Maryellen says

    Thank you for the great article

Comments are closed.