Biology MCQ - Set 3 - বাংলা কুইজ

Biology MCQ – Set 3

Biology MCQ – Set 3

BanglaQuiz Question ID : 1216

1. Potato is a modified form (outgrowth) of

(A) root
(B) stem
(C) fruit
(D) leaf

Answer:

(B) stem

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1217

2. Prothrombin which helps in clotting of blood is released by

(A) lymphocytes
(B) erythrocytes
(C) monocytes
(D) blood platelets

Answer:

(D) blood platelets

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1218

3. Most of the red, blue and purple colours of plants are due to a pigment called

(A) anthocyanin
(B) carotene
(C) chlorophyll
(D) xanthophylls

Answer:

(A) anthocyanin

Anthocyanin – A blue, violet, or red flavonoid pigment found in plants.

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1219

4. Plants developing in dry conditions are

(A) xerophytes
(B) mesophytes
(C) lithophytes
(D) hydrophytes

Answer:

(A) xerophytes

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1220

5. Plants growing on sand are called as

(A) chasmophytes
(B) oxylophytes
(C) lithophytes
(D) psammophytes

Answer:

(D) psammophytes

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 1221

6. Our skin, when exposed to excess sunlight, becomes dark. This is because our skin pigments called

(A) flavoxanthin
(B) melanin
(C) carotene
(D) Xanthophyll

Answer:

(B) melanin

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1222

7. Normal adult human male has

(A) 10 gram of haemoglobin/100 gram of blood
(B) 14 gram of haemoglobin/100 gram of blood
(C) 18 gram of haemoglobin/100 gram of blood
(D) 24 gram of haemoglobin/100 gram of blood

Answer:

(B) 14 gram of haemoglobin/100 gram of blood

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1223

8. Monotremes are unique mammals because they

(A) posses hair
(B) give birth to live young
(C) secret milk in a pouch
(D) lay eggs

Answer:

(D) lay eggs

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1224

9. Poison glands of snakes are homologous to

(A) electric organs of fishes
(B) stings of rays
(C) sebaceous glands of mammals
(D) salivary glands of vertebrates

Answer:

(D) salivary glands of vertebrates

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1225

10. Outer covering of virus made up of protein is

(A) capsid
(B) coat
(C) virion
(D) viriod

Answer:

(A) capsid

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]

Comments are closed.