Grammar

Sentence Correction Exercises with Answers PDF Download

Correct the Sentences Exercises with Answers

5/5 - (1 vote)

Sentence Correction Exercises with Answers PDF Download

Here is a list of 70+  Sentence Correction Exercises with Answers PDF Download.

1. Identify the correct sentence-

(A) Tell me what is your name.
(B) Tell me what your name is?
(C) Tell me what is your name.
(D) Tell me what your name is?

Related Articles
Answer :
(A) Tell me what is your name.

Also Check: 100+ Active and Passive Voice Exercises With Answers – PDF Download


2. Choose the correct sentence:

(A) I had left my college yesterday.
(B) I left my college yesterday.
(C) I was left my college yesterday.
(D) I was leaving my college yesterday.

Answer :
(B) I left my college yesterday.

3. Choose the correct sentence.

(A) One should do his duties and responsibilities.
(B) One should do their duties and responsibilities.
(C) One should do ones duties and responsibilities.
(D) One should do one’s duties and responsibilities.

Answer :
(D) One should do one’s duties and responsibilities.

4. Which one of the following is an incorrect sentence?

(A) I owed it to him to be honest.
(B) I know that he is an honest man.
(C) They know that he was honest.
(D) He know him to be honest.

Answer :
(B) I know that he is an honest man.

5. Choose the wrong sentence:

(A) He was always arguing with his brother.
(B) His failure resulted for lack of attention
(C) When will you write to him about your plan?
(D) Who was the boy you were all laughing at?

Answer :
(B) His failure resulted for lack of attention

Also Check: 250+ Most Important English vocabulary with Bengali meaning PDF


6. Which of the correct sentence?

(A) The man ran for debt.
(B) The man ran into dept.
(C) The man ran from debt.
(D) The man ran after dept.

Answer :
(B) The man ran into dept.

7. Choose the correct sentence:

(A) Everyone must do its duty.
(B) Everyone must do one’s duty.
(C) Everyone must do his duty.
(D) Everyone must do every one’s duty.

Answer :
(C) Everyone must do his duty.

8. Find out the correct form:

(A) I, you and Shuma are guilty.
(B) Shuma, you and I are guilty.
(C) Shuma, I and you are guilty
(D) I, you and Shuma is guilty.

Answer :
(A) I, you and Shuma are guilty.

9. Which of the following sentence is correct?

(A) I heard him to read.
(B) I heard him reading.
(C) I have heard him reading.
(D) I saw him reading.

Answer :
(B) I heard him reading.

Also Check: Vegetable Names in English with Pictures and Bengali Meaning


10. Which of the following is the correct sentence?

(A) He is tired of the job.
(B) He is tired to his job.
(C) He is tired by the job.
(D) He is tired with the job.

Answer :
(A) He is tired of the job.

11. Choose the correct sentence.

(A) How old are you?
(B) How you are old ?
(C) How old you are?
(D) How are you old?

Answer :
(A) How old are you?

12. Which of the following is a correct sentence?

(A) One of my friends are a lawyer.
(B) One of my friends is a lawyer.
(C) One of my friend is a lawyer.
(D) One of my friends are lawyer.

Answer :
(B) One of my friends is a lawyer.

13. Choose the correct sentence.

(A) It are the students who have decorated the room.
(B) It is the students who has decorated the room.
(C) It is the students who have decorated the room.
(D) It are the students who has decorated the room.

Answer :
(C) It is the students who have decorated the room.

14. Choose the correct sentence:

(A) You must cut off your expenditure.
(B) You must cut down your expenditure.
(C) You must cut up your expenditure.
(D) You must cut out your expenditure.

Answer :
(B) You must cut down your expenditure.

Also CheckSpot the Error Mock Test –  English Quiz


15. Choose the wrong sentence:

(A) The land is belonged to an old lady
(B) They parted from one another suddenly.
(C) The leader expressed himself forcibly.
(D) Mother bought me an icecream.

Answer :
(B) They parted from one another suddenly.

16. Choose the correct sentence.

(A) His speech is very allusive to be understand.
(B) His speech is too allusive to be understood.
(C) His speech is so allusive to understand.
(D) His speech is too allusive to understand.

Answer :
(D) His speech is too allusive to understand.

17. Which one is correct sentence?

(A) Time and tide waits for none.
(B) Time and tide wait for none.
(C) Time and tide do not wait for anyone.
(D) Time and tide does not wait for anyone.

Answer :
(B) Time and tide wait for none.

18. Choose the correct sentence.

(A) She disguised herself lest she be recognized.
(B) She disguised lest she should be recognized.
(C) She disguised lest she be recognized.
(D) She disguised herself lest she can be recognized.

Answer :
(B) She disguised lest she should be recognized.

19. Choose the correct sentence:

(A) ক. All of it depend on you.
(B) খ. All of it are depending on you
(C) গ. All of it depends on you.
(D) ঘ. All of it are depended on you.

Answer :
(C) গ. All of it depends on you.

20. Choose the correct sentence.

(A) The kid likes to watch cartoon and eating chocolates.
(B) The kid likes watching cartoons and to eat chocolates.
(C) The kid likes watching cartoons and eating chocolates.
(D) The kid like watching cartoons and eating chocolates.

Answer :
(C) The kid likes watching cartoons and eating chocolates.

Also Check: 200+ Important Collective Nouns in English –  PDF Download


21. Choose the correct sentence-

(A) He gave me some advice.
(B) Anwar requested for my help.
(C) I am very better today.
(D) The goods ate of inferior qualities.

Answer :
(A) He gave me some advice.

22. Which one is the correct sentence?

(A) I saw him since long.
(B) I saw him long since.
(C) I have seen him long since.
(D) None of the above.

Answer :
(B) I saw him long since.

23. Choose the correct sentence.

(A) Yesterday, he has gone home.
(B) Yesterday, he did gone home.
(C) Yesterday, he had hone home.
(D) Yesterday, he went home.

Answer :
(D) Yesterday, he went home.

24. Choose the correct sentence.

(A) I have looked for a good doctor before I met you.
(B) I had looked for a good doctor before I met you.
(C) I looked for a good doctor before I had met you.
(D) I am looking for a good doctor before meeting you.

Answer :
(B) I had looked for a good doctor before I met you.

25. Choose the correct sentence.

(A) All of it depend on you.
(B) All of it are depending on you.
(C) All of it depends on you.
(D) All of it are depended on you.

Answer :
(C) All of it depends on you.

26. Which one is correct?

(A) I was a candidate for the post.
(B) I was candidate to the post.
(C) I was a candidate of the post.
(D) I was a candidate to the post.

Answer :
(A) I was a candidate for the post.

27. Which one is correct?

(A) You, he and I am present.
(B) He, you and I am present.
(C) I, you and he are present.
(D) You, he and I are present.

Answer :
(D) You, he and I are present.

Also Check:  English to Bangla Translation Book – PDF


28. Choose the correct sentences:

(A) It is you who is responsible for the loss.
(B) It is you who are to pay for the loss.
(C) It is you who has to pay for the loss.
(D) It is you who is to pay for the loss.

Answer :
(B) It is you who are to pay for the loss.

29. Identify the incorrect sentence.

(A) They are all but happy.
(B) He was in hurry.
(C) I am in a fix.
(D) The loss cannot be made up.

Answer :
(B) He was in hurry.

30. Which of these sentences is correct?

(A) There is little prospect of the situation improving.
(B) There is little prospect to the situation improving.
(C) There is little prospect into the situation improving.
(D) There is little prospect for the situation to improve.

Answer :
(A) There is little prospect of the situation improving.

31. Which one is the correct sentence?

(A) He deals in rice.
(B) He deals with rice.
(C) He deals by rice.
(D) He deals of rice.

Answer :
(A) He deals in rice.

32. Choose the correct sentence.

(A) Everybody have gone there.
(B) Everybody has gone their.
(C) Everybody has gone there.
(D) Everybody has went there.

Answer :
(C) Everybody has gone there.

33. Which sentence is correct?

(A) He speaks a story.
(B) He speaks English well.
(C) All of the above.
(D) None of the above.

Answer :
(B) He speaks English well.

Also Check:  English Grammar MCQ with Answers


34. Which of the sentence is correct?

(A) I had better not be late.
(B) I had better not to be late.
(C) I had not better he late.
(D) I had better being late.

Answer :
(A) I had better not be late.

35. Which sentence is correct?

(A) He turned hack from his trip
(B) Please refer to page 20.
(C) My pen a better an Ram
(D) All are incorrect

Answer :
(B) Please refer to page 20.

36. Identify the correct sentence-

(A) The scenenes of Cox’s Bazar are attractive.
(B) The sceneries of Cox’s Bazar are attractive.
(C) The scenary of Cox’s Bazar is attractive.
(D) The scenery of Cox’s Bazar is attractive.

Answer :
(D) The scenery of Cox’s Bazar is attractive.

37. Which sentence is incorrect?

(A) He has not came back from the work.
(B) He went to Ramna Park.
(C) They selected me captain.
(D) None of the above.

Answer :
(A) He has not came back from the work.

38. Choose the correct sentence.

(A) His Brother was left before I reached.
(B) His Brother has left before I reached.
(C) His Brother left before I reached there.
(D) His brother had left before I reached there.

Answer :
(D) His brother had left before I reached there.

39. Find out the correct form:

(A) Father prayed that I might pass the exam.
(B) Father prayed for me that I may pass in the exam.
(C) Father said that I might pass the exam.
(D) Father prayed for me that I may passed the exam.

Answer :
(A) Father prayed that I might pass the exam.

40. Select the correct sentence-

(A) The man was who stole my bag.
(B) The man stole my bag who was tall.
(C) The man who stole my bag was tall.
(D) The man was tall who is stealing tall my bag.

Answer :
(C) The man who stole my bag was tall.

41. Which one is the correct sentence?

(A) He expressed his innocence.
(B) He confessed his innocence.
(C) He declared his innocence.
(D) He proclaimed his innocence.

Answer :
(A) He expressed his innocence.

42. Choose the correct sentence.

(A) She has got very long hairs.
(B) Give me some papers to write on.
(C) There were too many noises.
(D) The news has made us very happy.

Answer :
(D) The news has made us very happy.

43. Choose the correct one:

(A) He is caught of flattery.
(B) He is ill of flattery.
(C) He is sick of flattery.
(D) He is angry of flattery.

Answer :
(C) He is sick of flattery.

44. Which is the correct sentence?

(A) He insisted on seeing her.
(B) He insisted for seeing her.
(C) He insisted in seeing her.
(D) He insisted to be seeing her.

Answer :
(A) He insisted on seeing her.

45. Which of the following sentence is correct?

(A) Most people suffer in depression.
(B) Most people suffer from depression.
(C) Most people suffer of depression.
(D) Most people suffer off depression.

Answer :
(B) Most people suffer from depression.

46. Which sentence is correct?

(A) He is poorest of the two.
(B) He is poorer of the two.
(C) He is more poor of the two.
(D) He is much poor of the two.

Answer :
(B) He is poorer of the two.

47. Which of the following sentence is correct?

(A) No news are good news.
(B) No news is good news.
(C) No news were good news.
(D) No news have been good news.

Answer :
(B) No news is good news.

48. One of the four sentences given in each question is grammatically wrong. That alternative is your answer:

(A) Neither you nor I am In a sound position.
(B) Laziness is detrimental for success.
(C) He begged the favour of my granting him leave.
(D) Your action Is not In conformity with the law

Answer :
(B) Laziness is detrimental for success.

49. Choose the correct sentence from the following sentence.

(A) He fell down while he walked.
(B) He fell down while he was walking.
(C) He fell down while he walking.
(D) He fell down when he walks.

Answer :
(B) He fell down while he was walking.

50. Which one is correct?

(A) Does I actually get a pay check?
(B) Do I actually getting a pay check?
(C) Do I actually get a pay check?
(D) Am I actually got a pay check?

Answer :
(C) Do I actually get a pay check?

51. Which is the correct sentence?

(A) He spoke to me to wait.
(B) He waited for me to wait.
(C) The boat was drowned.
(D) Two thirds of it is true.

Answer :
(D) Two thirds of it is true.

52. Which of the following sentence is not correct?

(A) I want that he go.
(B) I want that he goes.
(C) I want him to go.
(D) I prefer that he go.

Answer :
(B) I want that he goes.

53. Which of the following statement is correct?

(A) If I am a bird .
(B) If I was a bird
(C) If I were a bird.
(D) If I a bird

Answer :
(C) If I were a bird.

54. Identify the correct sentence .

(A) Fortunately, the explosion killed person one only.
(B) Fortunately, the explosion killed on one person.
(C) Only fortunately, the explosion killed only one person.
(D) Fortunately, only the explosion killed one person.

Answer :
(B) Fortunately, the explosion killed on one person.

55. One of the four sentences given in each question is grammatically wrong. That alternative is your answer:

(A) He has no desire for fame.
(B) I intend going to Rajshahi
(C) He is too miserly to part with his money.
(D) He has Invited me for dinner.

Answer :

56. Choose the correct sentence.

(A) Many people are dying of COVID-19.
(B) Many people are dying for COVID-19.
(C) Many people are dying by COVID-19.
(D) Many people are killed for COVID-19.

Answer :
(A) Many people are dying of COVID-19.

57. Which of the following is correct?

(A) He receives the letter when I met him.
(B) He has received the letter when I met him.
(C) He had received the letter before I met him.
(D) He had receives the letter when I have meet him.

Answer :
(C) He had received the letter before I met him.

58. Choose the correct sentence.

(A) Stop to write.
(B) Who is that man waiting outside?
(C) They let us to go outside.
(D) He helped me writing the essay.

Answer :
(B) Who is that man waiting outside?

59. Which Sentence is Correct?

(A) I knew the police of the matter.
(B) My father informed the matter to the police.
(C) My father informed the police of the matter.
(D) My father informed of the matter to the police.

Answer :
(C) My father informed the police of the matter.

60. Find out the correct sentence.

(A) See the word in the dictionary.
(B) Open page 50.
(C) They have gone for a picnic.
(D) The man has returned yesterday.

Answer :
(C) They have gone for a picnic.

61. “As soon as he saw me, he ran away.” – The correct negative form is:

(A) No sooner had he seen me than he ran away.
(B) No sooner had he seen me then he ran away.
(C) No sooner he saw me than he ran away.
(D) He did not see me and he ran away.

Answer :
(A) No sooner had he seen me than he ran away.

62. Choose the correct sentence.

(A) He lives here for five months.
(B) He is living here for five months.
(C) He has been living here for five months.
(D) He live here for five months.

Answer :
(C) He has been living here for five months.

63. Which of the following sentences is the correct one?

(A) My father was in hospital during six weeks in summer.
(B) In summer during six weeks my father was in hospital.
(C) My father was in a hospital for six weeks during the summer.
(D) My father was in the hospital for six weeks during the summer.

Answer :
(D) My father was in the hospital for six weeks during the summer.

64. Choose the correct sentence.

(A) No sooner be graduated he got a job.
(B) No sooner had he graduated than he got a job.
(C) No sooner had he graduated then he had got a job.
(D) No sooner he had graduated he got a job.

Answer :
(B) No sooner had he graduated than he got a job.

65. Choose the correct sentence.

(A) I was late because there was so much traffic.
(B) I was late because there was so many traffic.
(C) I was late because there was as much traffic.
(D) I was late because there was is much traffic.

Answer :
(A) I was late because there was so much traffic.

66. Which is the correct sentence of the following?

(A) Padma is the widest river in Bangladesh.
(B) The Padma is widest river in Bangladesh.
(C) The Padma is the widest river in Bangladesh.
(D) The Padma is a wider river in Bangladesh.

Answer :
(C) The Padma is the widest river in Bangladesh.

67. Which of the following sentence is correct?

(A) Rohan and his father were helping his mother.
(B) Rohan and his father was helping his mother.
(C) Rohan and his father were helping their mother.
(D) Rohan and his father were helping Rohan’s mother.

Answer :
(D) Rohan and his father were helping Rohan’s mother.

68. Identify the incorrect one.

(A) He resmbles his father.
(B) Either you or I am wrong?
(C) Two thirds of this milk is lost.
(D) I am usually feeling tired after launch.

Answer :
(D) I am usually feeling tired after launch.

69. Which one is a correct sentence?

(A) The doctor found my pulse.
(B) The doctor took my pulse.
(C) The doctor examined my pulse.
(D) The doctor saw my pulse.

Answer :
(C) The doctor examined my pulse.

70. Identify the correct sentence :

(A) She had faith in & hopes for the future.
(B) She had faith & hopes for the future.
(C) She had faith & hopes in the future.
(D) She had faith & hopes in future.

Answer :
(A) She had faith in & hopes for the future.

71. Find out the correct sentence –

(A) The train is running in time.
(B) The train is running on time.
(C) The train is running with time.
(D) The train is running at time.

Answer :
(B) The train is running on time.

72. Chose the correct sentence –

(A) Rich is not always happy.
(B) The rich is not always happy.
(C) The rich is not happy always.
(D) The rich are not always happy.

Answer :
(D) The rich are not always happy.

Download Section

  • File Name: Sentence Correction Exercises with Answers
  • File Size: 3.3 MB
  • No. of Pages: 12
  • Format: PDF
  • Language: English
  • Subject: English Grammar

Click Here to Download PDF 

To check our latest Posts - Click Here

Telegram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
error: Alert: Content is protected !!
UNSC দ্বারা বৈশ্বিক সন্ত্রাসী হিসেবে তালিকাভুক্ত হলেন আবদুল রহমান মক্কি বন্দে ভারত এক্সপ্রেস সম্পর্কিত ১০টি তথ্য Nobel 2022 Winner List in Bengali Current Affairs in Bangla – 26th October 2022 বাংলাদেশের নব নির্মিত পদ্মা সেতু – জেনে নিন আকর্ষণীয় তথ্য