Mixed MCQ - eng

English MCQ 3

1. VAT was started first in

Ⓐ Punjab
Ⓑ Hariyana
Ⓒ Andhrapradesh
Ⓓ Maharastra

Answer :

Ⓑ Hariyana[/spoiler]

2. “Pharaoh of Egypt”, “Lord of Asia”, “Shahanshah of Persia”, “Basileus of Macedon” were ther nicks names of which famous king?

Ⓐ Napoleon
Ⓑ Alexander the Great
Ⓒ Ashok
Ⓓ Akbar

Answer :

Ⓑ Alexander the Great[/spoiler]

3. Which among the following was the real name of Mughal Emperor Muhammad Shah?

Ⓐ Khujasta Akhtar
Ⓑ Shariyar shah Bahadur
Ⓒ Raushan Akhtar
Ⓓ Nadir Shah

Answer :

Ⓒ Raushan Akhtar[/spoiler]

4. Which of the following Sultans of Delhi implemented the Iranian Theory of Divine Rights which said that Sultan is the representative of God on Earth?

Ⓐ Iltutumish
Ⓑ Balban
Ⓒ Alauddin Khilji
Ⓓ Mohammad Tughlaq

Answer :

Ⓑ Balban[/spoiler]

5. The main mass of a tooth consists of a substance called

Ⓐ crown
Ⓑ dentin
Ⓒ enamel
Ⓓ pulp cavity

Answer :

Ⓑ dentin[/spoiler]

6. Bardo Chham is a folk dance from which Indian state?

Ⓐ Assam
Ⓑ Arunachal Pradesh
Ⓒ Himachal Pradesh
Ⓓ Jammu & Kashmir

Answer :

Ⓑ Arunachal Pradesh[/spoiler]

7. What is a mango shower?

Ⓐ Premonsoon rainfall in Karnataka and Kerala
Ⓑ Rainfall in June to September
Ⓒ Rainfall in winter days
Ⓓ Rainfall caused by western disturbances

Answer :

Ⓐ Premonsoon rainfall in Karnataka and Kerala[/spoiler]

8. Which aircraft carrier is known as the Grand Old Lady among Indian naval officers?

Ⓐ INS Viraat
Ⓑ INS Aranya
Ⓒ INS Vishal
Ⓓ INS Arjuna

Answer :

Ⓐ INS Viraat[/spoiler]

9. Which of The following is the first target victory in the Kargil War for the India Army?

Ⓐ Recapturing Tololing
Ⓑ Recapturing Tiger Hill
Ⓒ Recapturing Jubaar Top
Ⓓ Recapturing Khalubar

Answer :

Ⓐ Recapturing Tololing [/spoiler]

10. Which of the following was the main target of Pakistan’s Intrusion In Kargil?

Ⓐ To Capture Laddakh
Ⓑ To Capture Tiger Hill
Ⓒ To Capture Siachin
Ⓓ To Capture Kashmir

Answer :

Ⓐ To Capture Laddakh[/spoiler]

To check our latest Posts - Click Here

Telegram

Anupam Halder

Site Admin, Technical Manager, Active author of BanglaQuiz.in , Quiz and GK enthusiast , Specialized in Traditional GK

Related Articles

দেখে নাও
Close
Back to top button
error: Alert: Content is protected !!