Polity MCQ -Eng

Polity MCQ – Set 3

Polity MCQ – Set 3

BanglaQuiz Question ID : 218

1. In which of the following years the Community Development Programme (CDP) was launched?

(A) 1950
(B) 1951
(C) 1952
(D) 1953

Answer:

(C) 1952

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 219

2. Who of the following recognizes a political party as a National Party or a regional party?

(A) The President
(B) The Parliament
(C) The Cabinet
(D) The Election Commission

Answer:

(D) The Election Commission

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 220

3. “The State shall take steps to organize Panchayats” is mentioned under –

(A) Article 38
(B) Article 40
(C) Article 44
(D) Article 45

Answer:

(B) Article 40

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 221

4. Which of the following amendments added Municipalities to the Constitution of India?

(A) 61st
(B) 70th
(C) 73rd
(D) 74th

Answer:

(D) 74th

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 222

5. The Chief Election Commissioner submits the resignation to –

(A) The President
(B) The Prime Minister
(C) The Chief Justice of India
(D) The Law Minister

Answer:

(A) The President

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]


BanglaQuiz Question ID : 223

6. Who of the following recommends for the grants-in-aid to be given to the Municipalities?

(A) Central Finance Commission
(B) State Finance Commission
(C) Parliament
(D) State Legislature

Answer:

(B) State Finance Commission

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 224

7. Which of the following is the first state to introduce the 3 tier Panchayati Raj structure in India?

(A) Tamil Nadu
(B) West Bengal
(C) Andhra Pradesh
(D) Rajasthan

Answer:

(D) Rajasthan

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 228

8. Who was not the member of the drafting committee of constitution?

(A) Annadi Krishnaswami
(B) TT Krishnamachari
(C) K. M. Munshi
(D) P. Gobindan

Answer:

(D) P. Gobindan

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 720

9. Which economist had developed the concept of National Income Measurement and its significance in Economic Development?

(A) Ragnar Nurkse
(B) Amartya Sen
(C) Simon Kuznets
(D) John Maynard Keynes

Answer:

(C) Simon Kuznets

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 828

10. Which one of the following articles empowers the president to appoint PM of india

(A) Article 74
(B) Article 75
(C) Article 76
(D) Article 77

Answer:

(B) Article 75

[COPYRIGHT © 2018 - 2020 বাংলা কুইজ]


Tags
Back to top button
Close