Indian Polity MCQ - Set 1 - বাংলা কুইজ

Indian Polity MCQ – Set 1

Indian Polity MCQ – Set 1

BanglaQuiz Question ID : 184

1. The Election Commission coordinates with which Ministry for conducting the elections?

(A) Home Ministry
(B) Ministry of Law and Justice
(C) Ministry of Finance
(D) Ministry of Personnel

Answer:

(A)Home Ministry

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 185

2. Under which article supreme court can issue a writ?

(A) 30
(B) 31
(C) 32
(D) 33

Answer:

(C) 32

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 188

3. Who proposed ‘objective resolution’ in Gonoporishad?

(A) B.N. Rao
(B) B.R.Ambedkar
(C) Jawaharlal Naheru
(D) Rajendraprasad

Answer:

(C)Jawaharlal Naheru

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 190

4. Which of the following states joined India after a referendum of its people?

(A) Junagarh
(B) Sikkim
(C) Both Junagarh & Sikim
(D) None of them

Answer:

(A)Junagarh

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 191

5. The President of India can be removed by the process of impeachment on the grounds of

(A) Violation of the Constitution
(B) Proved in-capacity
(C) On Corruption charges
(D) None of the Above

Answer:

(A)Violation of the Constitution

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 192

6. The visit of foreign tourists in India would amount to

(A) Consumption
(B) Export
(C) Import
(D) None of these

Answer:

(B)Export

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 194

7. The Preamble of the Constitution of India was first amended by

(A) Seventh Amendment Act
(B) Eleventh Amendment Act
(C) Forty Second Amendment Act
(D) Forty Fourth Amendment Act

Answer:

(C)Forty Second Amendment Act

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 195

8. In the case of a deadlock between the two Houses of the Parliament, the joint sitting is presided over by the

(A) President
(B) Vice-President
(C) Speaker of Lok Sabha
(D) Member of the Lok Sabha specifically elected for the purpose

Answer:

(C)Speaker of Lok Sabha

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 200

9. Which of the following is not appointed by President

(A) Chief justice of India
(B) Army chief
(C) Air force chief
(D) Speaker of the Loksabha

Answer:

(D)Speaker of the Loksabha

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 201

10. Economic Planning concept in India is derived from______ 

(A) Russia
(B) USA
(C) UK
(D) Australia

Answer:

(A)Russia

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]

Comments are closed.

Copyright © 2019 বাংলা কুইজ

Up ↑