Polity MCQ -Eng

Polity MCQ – Set 2

Polity MCQ – Set 2

BanglaQuiz Question ID : 203

1. The maximum number of Anglo Indians who can be nominated to the Lok Sabha are

(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

Answer:

(A) 2

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 206

2. A person who is not a member of parliament can be appointed as a minister by the President for a maximum period of

(A) 3 months
(B) 6 months
(C) 9 months
(D) 12 months

Answer:

(B) 6 months

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 207

3. What is Zero Hour

(A) interval between morning and evening session
(B) when a money bill is raised
(C) when matters of utmost importance is raised
(D) when the proposals of opposition are considered

Answer:

(C) when matters of utmost importance is raised

The time immediately following the Question Hour has come to be known as “Zero Hour”. It starts at around 12 noon (hence the name) and members can, with prior notice to the Speaker, raise issues of importance during this time.

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 211

4. Which parliamentary committee in India is normally chaired by a prominent member of the Opposition? 

(A) Committee on Government Assurances
(B) Estimates Committee
(C) Privileges Committee
(D) Public Accounts Committee

Answer:

(D) Public Accounts Committee

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 212

5. Indian Constitution was amended first time in

(A) 1951
(B) 1952
(C) 1953
(D) 1950

Answer:

(A) 1951

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]


BanglaQuiz Question ID : 213

6. Acc. to the provision of Constitution which one of the following can be abolished?

(A) Loksabha
(B) Rajyasabha
(C) Legislative Assy.
(D) Legislative Council

Answer:

(D) Legislative Council

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 214

7. Indian tax reform is a report on integrated tax system in india. Who was the author of the report ?

(A) Nicholas kaldor
(B) Paul A Samuelson
(C) JR Hicks
(D) G Myrdal

Answer:

(A) Nicholas kaldor

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 215

8. In the absence of the Speaker and the Deputy Speaker, who presides over the deliberations of the Lok Sabha?

(A) Prime Minister
(B) Home Minister
(C) Oldest member of the House
(D) One of the members of the House out of a panel of six persons nominated by the Speaker

Answer:

(D) One of the members of the House out of a panel of six persons nominated by the Speaker

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 216

9. Which of the following parts of the Indian Constitution mentions about the Municipalities?

(A) Part VIII
(B) Part IX
(C) Part IX A
(D) Part IX B

Answer:

(C) Part IX A

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 217

10. Which of the following amendments added Panchayati Raj to the Constitution of India?

(A) 61st
(B) 70th
(C) 73rd
(D) 74th

Answer:

(C) 73rd

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]


Tags
Back to top button
Close