Polity MCQ -Eng

Polity MCQ – Set 4

Indian Polity MCQ – Set 4

BanglaQuiz Question ID : 829

1. Which Pm took oath as a pm three times?1. Jawaharlal Lal Neheru

  1. Atal Bihari Bajpai
  2. Indira Gandhi
  3. Manmohan Sing

(A) 1 & 2
(B) 2 & 3
(C) 1 , 2, 3
(D) ALL

Answer:

(A) 1 & 2

  • Indira Gandhi – 4 times
  • Jawaharlal Lal Nehegu – 3 times
  • Atal Bihari Bajpai – 3 times
  • Manmohan Sing – 2 times
[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 837

2. Which five year plan is also known as “Gadgil Yojana” ?

(A) 1st
(B) 2nd
(C) 3rd
(D) 4th

Answer:

(C) 3rd

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 863

3. The name of a candidate for the office of president of India may be proposed by

(A) any five members of the Parliament
(B) any five citizens of India
(C) any one member of the Electoral College
(D) any ten members of the Electoral College

Answer:

(D) any ten members of the Electoral College

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 886

4. Who created the rule of 10% seats required for status of Opposition Party ?

(A) G. V. Malvankar
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Rajendra Prasad
(D) Dr. B. R. Ambedkar

Answer:

(A) G. V. Malvankar

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 932

5. Section 377 of the Indian Penal Code deals with

(A) Attempt to murder
(B) Dacoity
(C) Attempt to suicide
(D) Homosuxuality

Answer:

(D) Homosuxuality

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]


BanglaQuiz Question ID : 1040

6. Who was the first Law Minister of independent India?

(A) Jawaharlal Nehru
(B) Vallabhbhai Patel
(C) Maulana Abul Kalam Azad
(D) Dr. B.R.Ambedkar

Answer:

(D) Dr. B.R.Ambedkar

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1041

7. Who was the first speaker of the Lok-Sabha?

(A) B.R.Ambedkar
(B) G.V.Mavlankar
(C) N.Sanjeeva Reddy
(D) Dr. S.P.Mukherjee

Answer:

(B) G.V.Mavlankar

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1043

8. The terms “Micro Economics” and “Macro Economics” were coined by______?

(A) Alfred Marshall
(B) Ragner Nurkse
(C) Ragnar Frisch
(D) J.M. Keynes

Answer:

(C) Ragnar Frisch

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1106

9.  Which Article defines ‘equal opportunity in govt employment‘?

(A) 14
(B) 15
(C) 16
(D) 19

Answer:

(C) 16

16. Equality of opportunity in matters of public employment

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1107

10. The term “Very soul of the Constitution” is in

(A) Part 2
(B) Part 3
(C) Part 4
(D) Part 20

Answer:

(B) Part 3

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]


Tags
Back to top button
Close