General Science MCQ - Set 2 - বাংলা কুইজ

General Science MCQ – Set 2

General Science MCQ – Set 2

BanglaQuiz Question ID : 1201

1. Ozone hole refers to

(A) hole in ozone layer
(B) decrease in the ozone layer in troposphere
(C) decrease in thickness of ozone layer in stratosphere
(D) increase in the thickness of ozone layer in troposphere

Answer:

(C) decrease in thickness of ozone layer in stratosphere

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1238

2. Match the column I with Column II

Column I Column II
A. Proton 1. Rutherford
B. Electron 2. Chadwick
C. Neutron 3. Thomson
D. Nucleus 4. Goldstein

A B C D will match with

(A) 4 3 2 1
(B) 3 2 1 4
(C) 2 1 4 3
(D) 1 4 3 2

Answer:

(A) 4 3 2 1

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1239

3. Match the column I with Column II

Column I Column II
A. Zero Mass 1. Positron
B. Fractional Charge 2. Neutrino
C. Fractional Spin 3. Quark
D. Integral Spin 4. Photon

A B C D will match with

(A) 2 3 1 4
(B) 2 3 4 1
(C) 4 2 3 1
(D) 4 3 1 2

Answer:

(D) 4 3 1 2

Zero Mass – Photon 
Fractional Charge – Quark ( Electric charge: +2⁄3 e, −1⁄3 e )
Fractional Spin – Positron ( Spin 1/2)
Integral Spin – Neutrino (half-integer spin)

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1240

4. The most electronegative element among the following is

(A) sodium
(B) bromine
(C) fluorine
(D) oxygen

Answer:

(C) fluorine

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1241

5. The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is 

(A) Na
(B) Ag
(C) Hg
(D) Fe

Answer:

(D) Fe

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 1278

6. [SCRA 2010] Internal energy of a Gas (ideal ) depends only on 

(A) Pressure
(B) Temperature
(C) Volume
(D) Temperature and Volume

Answer:

(B) Temperature

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1279

7. [NDA 2009] Dry ice used for making cold-baths in laboratories by mixing with volatile organic solvents. Identify the form of  dry ice from the following

(A) Gaseous Carbon Dioxide
(B) Liquid Carbon Dioxide
(C) Solid Carbon Dioxide
(D) Solid Hydrogen Dioxide

Answer:

(C) Solid Carbon Dioxide

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1280

8. Consider the following statements 

  1. Dry ice is solid form of CO2
  2. Dry ice is used primarily as a cooling agent
  3. Simple ice is cooler than dry ice

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(A) Only 1
(B) Only 2
(C) 1 and 2
(D) 1,2, and 3

Answer:

(C) 1 and 2

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1281

9. [CDS 2008] As which one of the following, does carbon occur in its purest form in nature?

(A) Diamond
(B) Graphite
(C) Carbon Black
(D) Coal

Answer:

(A) Diamond

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1282

10. [SCRA 2010] At absolute zero, which one of the following is zero for a gas?

(A) Potential Energy
(B) Kinetic Energy
(C) Vibration energy
(D) None of these

Answer:

(B) Kinetic Energy

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]

Comments are closed.