General Science MCQ - Set 3 - বাংলা কুইজ

General Science MCQ – Set 3

General Science MCQ – Set 3

BanglaQuiz Question ID : 1283

1. [NDA 2008] Why do two ice blocks join to form one block when pressed together?

(A) Melting point of ice is lowered with increase in pressure
(B) Melting point of ice increases with increase in pressure
(C) Melting point of ice remains unchanged with increase in pressure
(D) Melting point of ice is 0 degree C.

Answer:

(A) Melting point of ice is lowered with increase in pressure

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1284

2. [IAS Pre 2007] Which one of the following is used as an Anti-freezer, which effectively depresses the freezing point of water in Automobile?

(A) Ethylene Glycol
(B) Propanoic Acid
(C) Glutamic Acid
(D) Glycolic Acid

Answer:

(A) Ethylene Glycol

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1285

3. [NDA 2009] What is the term used to denote the critical temperature at which the air becomes saturated with vapour and below which the condensation is likely to begin?

(A) Condensation Point
(B) Evaporation Point
(C) Dew Point
(D) Point of Critical Temperature

Answer:

(C) Dew Point

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1286

4. In general the euqation pV=nRT, V is the volume of 

(A) n mole of a gas
(B) any amount of gas
(C) one mole of a gas
(D) one gram of a gas

Answer:

(A) n mole of a gas

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1287

5. Phase change from gas to solid is called

(A) Sublimation
(B) Deposition
(C) Fusion
(D) Vaporization

Answer:

(B) Deposition

Deposition is a thermodynamic process, a phase transition in which gas transforms into solid. The reverse of deposition is sublimation.

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 1314

6. A milkman puts banana leaf in the jar, because banana leaf 

(A) Gives a fresh flavour to milk
(B) Makes the milk acidic and resistant to yeast
(C) Makes the milk basic and resistant to yeast
(D) Increases the whiteness of milk

Answer:

(B) Makes the milk acidic and resistant to yeast

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1316

7. _____ is also known as the nail polish remover?

(A) Acetic acid
(B) Acetone
(C) Osmium
(D) Nickel

Answer:

(B) Acetone

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1320

8. [NDA 2013] The pH of fresh milk is 6. When it turns sour, the pH

(A) becomes <6
(B) remains same i.e. 6
(C) becomes >6
(D) becomes neutral i.e. 7

Answer:

(A) becomes <6

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1321

9. Aquaregia used by alchemist to separate silver and gold is a mixture of

(A) Concentrated HNO3 and Concentrated  H2SO4
(B) Concentrated  HCL and Concentrated  H2SO4
(C) Concentrated  HNO3 and Concentrated HCL
(D) dilute HNO3 and dilute HCL

Answer:

(C) Concentrated  HNO3 and Concentrated HCL

HNO3+3 HCl

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1322

10. [CDS 2008] ‘Misch Metal’ is widely used in the manufacture of which of the following?

(A) Material of Car Break
(B) Smoke detectors
(C) Cigarette lighter
(D) Emergency light

Answer:

(C) Cigarette lighter

[COPYRIGHT © 2019 বাংলা কুইজ]

Comments are closed.