General Science MCQ – Set 1

General Science MCQ – Set 1

May 28, 2018 Off By বাংলা কুইজ Admin

General Science MCQ – Set 1

BanglaQuiz Question ID : 1138

1.  Which one of the following is also called stranger Gas ?

(A) Argon
(B) Nitrous oxide
(C) Neon
(D) Xenon

Answer:

(D) Xenon

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1139

2. Cobalt -60 is commonly used in radiation therapy because it emits ?

(A) Beta rays
(B) Alpha rays
(C) Gamma rays
(D) X-rays

Answer:

(C) Gamma rays

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1140

3. Which one of the following is used as an explosive ?

(A) Graphite
(B) Mercuric oxide
(C) Nitroglycerine
(D) Phosphorus trichloride

Answer:

(C) Nitroglycerine

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1141

4. Which of the following statements are true regarding heat ?

(A) Heat is a form of energy
(B) Heat is an electromagnetic radiation
(C) Heat cannot pass through vacuum
(D) Heat can be reflected by a mirror

Answer:

(A) Heat is a form of energy

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1142

5. The minimum possible temperature below which matter cannot be liquefied is ?

(A) -459.40 Degrees
(B) -273.16 Degrees
(C) -98.10 Degrees
(D) -100.00 Degrees

Answer:

(B) -273.16 Degrees

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]



BanglaQuiz Question ID : 1143

6. Which among the following phenomenon is not exhibited by sound waves ?

(A) Diffraction
(B) Polarisation
(C) Reflection
(D) Refraction

Answer:

(B) Polarisation

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1144

7. The speed of revolution of earth is ?

(A) 25 Km/min
(B) 28 Km/min
(C) 31 Km/min
(D) 39.5 Km/min

Answer:

(B) 28 Km/min

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1145

8. An iron needle sinks in water but a ship floats on it. This is based on which principle ?

(A) Archimedes principle
(B) Gravitational law
(C) Pascal’s law
(D) Kepler’s law

Answer:

(A) Archimedes principle

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1164

9. Colour of Oxygen in Solid State

(A) Pale Yellow
(B) Pale Blue
(C) Light Green
(D) Greenish Yellow

Answer:

(B) Pale Blue

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]
BanglaQuiz Question ID : 1185

10. How many times is chlorine gas heavier than air?

(A) 1.27
(B) 2.50
(C) 3.81
(D) 5.0

Answer:

(B) 2.50

A yellowish green, nonflammable and liquefied gas with an unpleasant and irritating smell. Chlorine is a clear amber-colored liquid about 1.5 times heavier than water. Gaseous chlorine is greenish-yellow, about 2.5 times as heavier than air.

[COPYRIGHT © 2018 বাংলা কুইজ]